- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministerul Finanțelor plănuiește să atragă mai mulți investitori în piața titlurilor de stat

13 Aug, 11:48 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministerul Finanțelor caută să implementeze noi soluţii tehnice care să permită achiziţia titlurilor de stat Tezaur, inclusiv online. Despre ce este vorba.
Ministerul Finanțelor plănuiește să atragă mai mulți investitori în piața titlurilor de stat

Ministerul Finanţelor pregăteşte un proiect de act normativ care să reglementeze posibilitatea achiziţionării titlurilor de stat Tezaur inclusiv de către românii din diaspora, potrivit zf.ro.

Te-ar putea interesa și: Ministrul Finanțelor, anunț sumbru despre majorarea pensiilor. „Trebuie să fim atenți!’

foto: Ministerul Finanțelor

Ministerul Finanțelor plănuiește să atragă mai mulți investitori în piața titlurilor de stat

Ministerul Finanțelor a transmis că va extinde baza de investitori de tipul persoanelor fizice pentru a contribui la dezvoltarea pieței interne a titlurilor de stat.

“MF va extinde baza de investitori de tipul persoanelor fizice, contribuind la dezvoltarea pieţei interne a titlurilor de stat şi susţinerea procesului de finanţare a statului român de pe piaţa internă prin intermediul acestor instrumente”,a transmis marţi instituţia.

Modificările vizează creșterea flexibilității costurilor Ministerului de Finanțe către Compania Națională Poșta Română, în special în ceea ce privește activitatea acesteia de distribuire și plată a titlurilor de stat Tezaur.

Românii din afara țării au trimis în România doar anul trecut 6,5 miliarde de euro, cu 350 de milioane de euro. Asta înseamnă mai mult decât în 2022 și mai mult decât dublul sumei trimise acum un deceniu, conform datelor BNR.

În ultimii 20 de ani, românii care lucrează în Diaspora, fie pe termen scurt (sub un an), fie pe termen lung, au trimis în țară peste 82 de miliarde de euro, potrivit calculelor ZF bazate pe datele BNR.

Pe 12 august a acestei luni, Ministerul Finanțelor a lansat o nouă sesiune pentru cumpărarea titlurilor de stat Tezaur de către populație.

Între 8 și 20 august, investitorii persoane fizice au acces la o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, care oferă dobânzi de până la 7% în lei și 5% în euro.

Compania Națională Poșta Română asigură accesul facil al populației la aceste instrumente financiare. Flexibilizarea costurilor către Poșta Română poate crește interesul pentru investițiile în titluri de stat.

În același timp, creșterea semnificativă a remiterilor din afara țării este importantă pentru creșterea economiei țării, alimentând consumul și investițiile interne.

Diaspora continuă să aibă o influență enormă asupra economiei României, subliniind legătura puternică între românii plecați în străinătate și țara de baștină.

Te-ar putea interesa și: Marcel Ciolacu îl demolează pe Boloş: În ceea ce priveşte plafoanele, nu ştiu dacă mai e acea emisiune celebră, cu copiii spun lucruri trăsnite, câteodată şi ministrul Finanţelor spune lucruri trăsnite