Ministerul Mediului a anunțat că biodiversitatea în Delta Dunării nu este afectată de lucrările realizate la canalul Bâstroe, spune stiripesurse.ro. Acest lucru înseamnă că debitul Dunării nu este modificat, în comparație cu stadiul în care această zonă se afla în ultimii ani. Primele măsurători au fost finalizate săptămâna trecută.
Ministerul Mediului a confirmat că săptămâna trecută au fost finalizate primele măsurători, procedură în urma căreia reiese că biodiversitatea nu a fost afectată de lucrările de la canalul Bâstroe. Acest lucru înseamnă că debitul Dunării nu s-a modificat în comparație cu cel înregistrat în ultimii ani din zona respectivă.
Ministrul Tanczos Barna susține că procedurile au fost implementate de ANAR și ARBDD, la nivelul apelor teritoriale ale României. Partea ucraineană și-a dat acordul pentru efectuarea măsurătorilor. Informațiile relevă că nu există modificări substanțiale în cadrul celor 14 secțiuni transversale, circa 100 kilometri. De asemenea, debitele statistice din ultimii 10 – 20 ani nu au suferit schimbări.
„În ultimele săptămâni, colegii mei de la ANAR și ARBDD au făcut primele măsurători care au fost finalizate săptămâna trecută cu privire la debitul Dunării pe Chilia și în zonele unde avem acces pe apele teritoriale ale României și unde am putut am mers până pe malul celălalt al Dunării cu acordul partenerilor și vecinilor noștri ucraineni.
Aceste măsurători confirmă faptul că debitele nu s-au modificat față de debitele statistice din ultimii ani, ultimii 10-20 de ani în acea zonă, confirmă, de asemenea, faptul că pe cele 14 secțiuni transversale nu sunt modifică substanțiale cauzate de dragări”, afirmă ministrul Mediului.
Tanczos Barna a menționat că partea română nu va fi de acord niciodată cu lucrările propuse de autoritățile ucrainene, dacă ele afectează biodiversitatea din Delta Dunării. Mai mult de atât, săptămâna aceasta se așteaptă concluziile primelor măsurători în scris la Ministerul Transporturilor.
„Pentru a avea o concluzie generală avem nevoie de acordul părții ucrainene, care a fost promis și confirmat verbal săptămâna aceasta la Ministerul Transporturilor și așteptăm confirmarea în scris.
Efectele, în niciun caz, nu vin de pe azi pe mâine. Biodiversitatea astăzi în Delta Dunării nu este afectată de aceste lucrări. România nu va fi niciodată de acord cu lucrări caresă afecteze biodiversitatea în Delta Dunării”, încheie ministrul.
Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor a anunțat că partea ucraineană s-a angajat să oprească orice formă de dragaj, până în momentul în care situația este clarificată. Potrivit calendarului stabilit de ambele autorități implicate, măsurătorile de pe canalul Bâstroe vor continua cu data de 15 martie.
„Vestea bună este că Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj pe Chilia şi pe Bâstroe şi am stabilit împreună cu delegaţia Comisiei Europene că activitatea principală de la acest moment se va canaliza către consolidarea canalului Sulina, investiţiile în canalul Sulina în aşa fel încât să creştem capacitatea de tranzit pentru preluarea tuturor navelor care sunt pe clusterul Dunării maritime. (…) Ucraina şi-a asumat că va înceta orice formă de dragaj, fie el operaţional, de întreţinere sau altă formă”, declară Ionel Scrioşteanu.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Cea mai așteptată discuție dintre România și Ucraina a avut loc. A fost stabilită data de începere a măsurătorilor pe Canalul Bâstroe