Cazul tragic al fetei din Iași care a fost ucisă de urs a stârnit un val de reacții, iar oficialii s-au întâlnit pentru a se gândi ce măsuri se ia. Cu toate acestea, se pare că Ministerul Mediului este cel responsabil să plătescă daune în momentul în care o persoană este atacată de urs în pădure.
Mai exact, Legea vânătorii prevede că în cazul unei persoane atacate de urs, Ministerul Mediului Apelor și Pădurilor (MMAP) trebuie să suporte: cheltuieli de spitalizare, veniturile nete nerealizate în perioada în care victima a fost în incapacitate temporară de muncă de la momentul producerii incidentului și daune morale limitate la un cuantum proporţional cu zilele de inactivitate raportate la salariul în plată avut.
Instanța a tranșat acest subiect pe baza unor prevederi legale din 2023, care stabilesc clar procedurile de despăgubire, potrivit Libertatea.
Incidentul tragic care a avut loc pe Jepii Mici a făcut ca mai multe lucruri legate de legislație să iasă la iveală. Mai multe persoane care au fost atacate de urși în ultimii ani au dat în judecată Ministerul Mediului, cerând daune. O sentință a fost pronunțată chiar în luna mai a acestui an, la Tribunalul București.
Mai exact, un bărbat în vârstă de 57 de ani, din județul Vrancea, a dat în judecată Ministerul Mediului. Acesta a cerut daune în valoare de 210.000 de lei după ce pe 13 iulie 2022, în momentul în care se întorcea cu vacile de la păscut, a fost atacat de un urs. Bărbatul a fost dus de urgență la spital și a avut nevoie de 12 zile de îngrijiri medicale. Victima a invocat în proces articolul de lege care prevede faptul că în cazul atacurilor provocate de animale, se vor acorda victimei despăgubiri de către autoritatea publică centrală care răspunde de vânătoare și/sau de către autoritatea publică centrală care răspunde de mediu”.
Se pare că Ministerul Mediului a vrut să se eschiveze în proces, solicitând includerea în dosar a Asociației de vânătoare din zona în care a avut loc incidentul. Ulterior, decizia judecătorului Tribunalului București a fost respingerea cererii de introducere în proces a Asociației arătând că cererea de chemare în judecată „este clară în privința intenției de atrage răspunderea civilă exclusiv în raport de Ministerul Mediului, în virtutea atribuțiilor sale legale de administrator al fondului cinegetic, indiferent de încheierea sau nu a unor contracte de gestiune a fondului cu alte societăți”.
Citește și: Urșii pot fi vânați din nou. Anunțul făcut de Tanczos Barna: „După opt ani, putem salva vieți”
Cu toate acestea, bărbatul a primit despăgubiri de doar 2.550 de lei, reprezentând perioada de îngrijire medicală.
Citește și: Cum să te ferești de urs. Câteva reguli simple îți pot salva viața