Pensii 2025. Recalcularea pensiilor aflate în plată este un proces amplu în cadrul reformei sistemului public de pensii, și are ca scop eliminarea inechităților, precum și crearea unui mecanism mai echitabil de distribuire a beneficiilor.
Legea nr. 360/2023 introduce o nouă formulă de calcul, bazată pe numărul total de puncte realizate de fiecare beneficiar și înmulțit cu valoarea punctului de referință, stabilită la 81 de lei, conform Digi24.
Prin reforma pensiilor se dorește atât stabilitatea sistemului, cât și corelarea mai strânsă între contribuțiile plătite și beneficiile primite. Prin urmare, pentru fiecare an de muncă peste un anumit prag de vechime, pensionarii vor primi puncte de stabilitate, după cum urmează:
Aceste puncte suplimentare se vor adăuga punctajului anual realizat de fiecare beneficiar, acesta fiind un element cheie al recalculării.
Citește și : Amendă uriașă în 2025 pentru cei fără talon auto. Lista actelor obligatorii
Pentru pensionarii care au ieșit din activitate înainte de 1 septembrie 2024, recalcularea pensiilor se va realiza prin însumarea punctajelor anuale obținute pe parcursul anilor de muncă, la care se adaugă punctele de stabilitate. Formula de calcul include:
Ministerul Muncii subliniază că această metodă va aduce o mai mare predictibilitate pentru viitorii pensionari și va reduce discrepanțele dintre categoriile de beneficiari.
Pentru cei care au lucrat în condiții de muncă grele, recalcularea nu include puncte de stabilitate, însă aduce alte beneficii. Prin urmare, cei care au desfășurat activități în grupe superioare de muncă primesc majorări ale punctajelor anuale, după cum urmează:
Citește și : Sute de români rămân fără acte. Aceste buletine au fost anulate
În plus, perioadele lucrate în aceste condiții sunt recunoscute ca stagii de cotizare suplimentare, și anume 4 luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, respectiv 6 luni pentru fiecare an lucrat în condiții speciale.