Ministerul Muncii urmărește scăderea taxelor aplicate salariilor românilor care au doi copii. Pe de altă parte, Marcel Ciolacu spune că nu vrea să scadă taxele pe salariul minim. Care sunt explicațiile premierului!
Ministerul Muncii are în plan scăderea taxelor aplicate salariilor românilor care au doi copii. Premierul Marcel Ciolacu a confirmat aceste idei și spune că România se confruntă cu un declin demografic, iar românii trebuie să fie stimulați cu măsuri concrete să facă copii, potrivit știripesurse.ro.
Marcel Ciolacu nu vrea să scadă taxele pe salariul minim
„E evident că anul următor va fi o reformă fiscală. E trecută în PNRR, dar sunt identificate anumite măsuri pe care le putem lua mai rapid. Avem o problemă cu demografia, dar nu putem doar să constatăm, e nevoie de măsuri.
E normal să venim cu priorități. Eu nu pot să scad pe venitul minim, fiindcă o treime din românii din sistemul privat sunt plătiți cu minim. Dacă scad, ne trezim că două treimi vor fi plătiți cu minim. Eu nu pot să vin cu asemenea soluții. Am văzut ce au făcut amatorii.”, a declarat Marcel Ciolacu.
Planul Ministerului Muncii privind creşterea natalităţii şi a calităţii vieţii familiilor cu copii, potrivit economica.net:
Scăderea taxării muncii pentru familiile cu cel puţin doi copii, în funcție de nivelul veniturilor și în funcție de numărul copiilor, cu scopul creşterii veniturilor nete ale familiilor.
Facilitarea accesului familiilor tinere la locuințe sociale ori cu chirii subvenționate și a accesului la credite cu dobânzi mici, garantate de stat.
Tichete sociale acordate familiilor cu venituri mici şi medii pentru accesarea creșelor și grădinițelor, inclusiv a celor private.
Reducerea migrației interne dinspre localitățile rurale și orașele mici din România către orașele mari prin reducerea decalajelor de dezvoltare socio-economică
Stimulente acordate tinerilor absolvenţi ca să profeseze în școlile din localitățile rurale – acces la locuințe construite pentru personalul din Sănătate şi Învăţământ, sporuri la salariu.
Încurajarea si dezvoltarea unor proiecte dedicate zonelor expuse riscului de depopulare prin migrație internă și externă: dotarea locuințelor cu instalații de alimentare cu apa curentă, în mediul rural și urbanul mic, accesul la rețeaua de canalizare, dotarea locuinţelor cu baie în rural şi urbanul mic.
Construirea de creșe și grădinițe, în special, în orașele cu deficit semnificativ de locuri pentru învățământul preuniversitar.
Creşterea accesului la servicii medicale în rural: reînființarea dispensarelor comunale, construirea de centre comunitare integrate, construirea spitalelor regionale, dezvoltarea reţelei de medici de familie în rural.
Creșterea atractivității exercitării profesiei de asistent social în mediul rural, prin creșterea salariilor/acordarea unor sporuri și a unor facilități.