Ministerul Sănătăţii anunţă că nu se modifică indemnizaţiile pentru medicii specialişti şi primari care efectuează gărzi, iar OUG publicată recent în Monitorul Oficial prevede doar indemnizaţie pentru medicii de medicină generală din cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primiri urgenţe. Aceştia nu beneficiau până acum de indemnizaţie pentru efectuarea gărzilor.
În Monitorul Oficial al României nr. 202 din 11 martie 2024 a fost publicată OUG nr. 19/2024 privind unele măsuri referitoare la salarizarea personalului din sănătate, asistenţă socială şi alte sectoare de activitate bugetară, act normativ prin care salariaţii din aceste domenii beneficiază de majorări salariale, începând cu luna martie a anului 2024, precizează MS.
Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 19/2024 prevede, de asemenea, acordarea unei indemnizaţii de 350 de lei / 700 de lei pentru medicii de medicină generală (care nu au dobândit o specialitate) din cadrul serviciilor de ambulanţă şi al structurilor de primiri urgenţe (UPU/CPU) care fac lunar o gardă, respectiv, cel puţin două gărzi, în baza unui contract individual de muncă cu timp parţial.
Această categorie nu beneficia de plata indemnizaţiei pentru serviciul de gardă până la apariţia OUG nr. 19/2024.
„Indemnizaţiile pentru gărzi acordate medicilor specialişti, medicilor primari şi medicilor rezidenţi acordate în conformitate cu prevederile OUG nr. 63/2023, cu modificările şi completările ulterioare, nu au fost modificate, cuantumul acestora rămânând acelaşi”, adaugă sursa citată.
Ordonanţa de creştere a salariilor din Sănătate determină o scădere a indemnizaţiei pentru gărzile din spitale, afirma miercuri deputatul USR Adrian Wiener: „România condusă ca o covrigărie – alertă de ticăloşie”.
Medicii și asistenții din Federația „Solidaritatea Sanitară” amenință cu greva generală. Sindicaliștii din sănătate sunt nemulțumiți că li se măresc salariile doar cu 20% din brut și spun că primesc prea puțini bani pentru gărzi. Ei cer o mărire salarială de cel puțin 25%. Decizia declanșării grevei generală va fi luată până la sfârșitul acestei săptămâni. 2.000 de cadre medicale din toată țara au protestat în București.
Angajații din sănătate au ieșit în stradă de Ziua Personalului Medical. Manifestanții s-au strâns în Piața Victoriei, în fața Guvernului. Ulterior, au plecat în marș spre ministerele Muncii și Sănătății, pe ai căror miniștri îi acuză că au politizat dialogul social. Sindicaliștii susțin că nu ar fi fost consultați în legătură cu ordonanța de urgență care a prevăzut majorarea, cu 20%, a salariilor din sănătate.
”Această majorare sau această creștere a anvelopei salariale de 20% pentru anul 2024, dar doar pentru salarii de bază, reprezintă într-un final undeva în jurul a 14 procente. Acesta este procentul mediu pe care salariatul îl vede în buzunar. Această ordonanță de urgență nu a fost discutată cu Federația Solidaritatea Sanitară.” , susţine Gabriel Predica, vicepreședinte Federația Solidaritatea Sanitară:
”Noi am avut discuții, chiar și primu min a avut discuții și cu Sanitas și cu Solidaritatea Sanitară. Știți bine că prin ordonanță de Urgență au fost mărite semnificativ veniturile personalului medical, mai ales acolo unde există discrepanțe. Noi suntem deschiși unui dialog, sper să existe și bună-credință din partea acestei Federații.”, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.
Sindicaliștii spun că nu a ieșit nimeni din Ministerul Sănătăţii să discute cu ei. Până la finalul săptămânii, se vor întâlni în consiliul de coordonare și vor decide dacă declanșează greva generală.
Ministerul Muncii a precizat atunci că Guvernul a aprobat o Ordonanță de urgență prin care sunt introduse noi măsuri privind salarizarea personalului din sistemul sanitar public.
„Astfel, începând cu data de 1 august 2023, personalul de specialitate medico-sanitar, care efectuează gărzi în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial pentru activitatea prestată în linia de gardă, și personalul de specialitate medico-sanitar și auxiliar-sanitar, care asigură asistența medicală, beneficiază și de o indemnizație lunară brută, după cum urmează:
Măsura adoptată urmează să se aplice până la data intrării în vigoare a noii legi a salarizării personalului plătit din fonduri publice.
Citeşte şi