Ministerul Sănătăţii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate vin cu mai multe precizări referitor la decontarea vaccinurilor de care beneficiază anumiţi români în sistem ambulator, în regim de compensare, precum și a activității din centrele de permanență, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.
După cum atestă prevederile legale aflate în vigoare, pentru vaccinurile de care beneficiază unele segmente populaționale în sistem ambulator în regim de compensare, prevăzute în HG 720/2008, termenul de plată pentru consumul înregistrat în luna octombrie este ianuarie 2024, precizează, vineri, Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătății a cuprins în bugetul pentru anul 2024 sumele necesare pentru plata celor menționate și realizează transferul fondurilor în funcție de solicitările transmise de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate.
Vaccinarea persoanelor aflate în grupe la risc de îmbolnăvire reprezintă o prioritate a Ministerului Sănătății și, în acest sens, atât Ministerul Sănătăţii, cât și Casa Națională de Asigurări de Sănătate fac toate demersurile necesare pentru asigurarea resurselor financiare necesare realizării acestei măsuri de sănătate publică, transmit autorităţile.
Te-ar putea interesa și: Salariul mediu s-a majorat. Care sunt cele mai bine plătite domenii
Totodată, în luna ianuarie a.c., vor fi decontate cu prioritate obligațiile restante aferente lunilor noiembrie și decembrie 2023 pentru serviciile medicale prestate de către medicii de familie în cadrul centrelor de permanență.
Asociaţia Farmaciilor Independente Ethica acuză statul român că resping la plată facturile emise de farmacii pentru vaccinurile care au fost deja eliberate populaţiei încă din luna noiembrie.
Asociația Farmaciilor Independente Ethica acuză statul român că respinge la plată facturile emise de farmacii, pentru vaccinurile care au fost deja eliberate populației încă din luna noiembrie. Situaţia este una îngrijorătoare pentru mulți pacienți.
Asociația în cauză arată că statul român folosește farmaciile drept „unități de creditare pentru medicamentele eliberate populației”, penrru că, în continuare, există întârzieri majore în decontarea medicamentelor compensate și gratuite furnizate pacienților, iar pentru vaccinurile gripale eliberate nu există în acest moment fonduri.
În altă ordine de idei, asociația a salutat decizia autorităților de a oferi posibilitatea prescrierii și eliberării anumitor vaccinuri pe rețete compensate sau gratuite, fiind considerat un pas important pentru a spori protejarea populației prin imunizare.
În acest sens, farmaciile au făcut toate demersurile pentru a se aproviziona corespunzător și a răspunde solicitărilor pacienților prin furnizarea vaccinurilor gripale prescrise, sub prezumția că sumele aferente acestor vaccinuri eliberate vor fi decontate în decurs de 60 de zile, conform aceleiași surse.