Secretarul de stat din Ministerul Transporturilor a anunțat pe parcursul zilei de astăzi concluziile importante ale întâlnirii care a vizat Canalul Bâstroe. Ionel Scrioșteanu a confirmat că orice formă de lucrare va fi oprită până în momentul în care situația este clarificată, anunță news.ro.
Ionel Scrioşteanu a anunțat concluziile importante ale întâlnirii de astăzi, care a vizat Canalul Bâstroe, un subiect tot mai discutat în ultima perioadă între autoritățile române și cele ucrainene. Primele informații arată că Ucraina s-a angajat să oprească orice formă de lucrare până în momentul în care situația este clarificată. Reprezentantul din Ministerul Transporturilor a menționat că o delegație a Comisiei Europene a fost prezentă în cadrul acestei ședințe.
„Astăzi, în localitatea Ismail (Ucraina), delegaţia Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, condusă de secretarul de stat Ionel Scrioşteanu, a continuat discuţiile iniţiate cu partea ucraineană cu privire la lucrările efectuate pe canalul Bâstroe. La întâlnirea trilaterală a participat şi o delegaţie a Comisiei Europene”, se arată în comunicatul de presă transmis de Ionel Scrioşteanu.
În întâlnirea trilaterală s-a confirmat că programul de măsurători va fi respectat în continuare. Astfel, programul va derula începând cu data de 15 martie, iar în tot acest timp, partea ucraineană și-a asumat că va înceta orice fel de dragaj, referindu-ne la cel de investiții, operațional și nu numai.
Te-ar putea interesa și: Cea mai așteptată discuție dintre România și Ucraina a avut loc. A fost stabilită data de începere a măsurătorilor pe Canalul Bâstroe
„Totodată, programul măsurătorilor ce vor fi efectuate de către AFDJ Galaţi pe braţul Chilia şi pe canalul Bâstroe va fi un subiect abordat în cadrul următoarelor întâlniri cu partea ucraineană. Participanţii au convenit că programul trebuie să se deruleze aşa cum s-a stabilit, începând cu data de 15 martie”, se arată în comunicat.
Ministerul Transporturilor a menționat că, în perioada următoare, vor fi demarate procedurile necesare pentru măsurarea pe brațul Chilia și canalul Bâstroe, acțiune realizată de partea română, la nivelul apelor ucrainene. Reprezentanții Comisiei Europene au acceptat aceste solicitări, motiv pentru care, este așteptat acordul Forțelor Navale din Ucraina. În cadrul acestei întâlniri s-a stabilit importanța creșterii capacității canalului Sulina.
„Reprezentanţii Comisiei Europene au menţionat că peste 50% din traficul de mărfuri sprijinit prin Planul „Solidarity Lanes” se desfăşoară pe Dunăre. În acest context au subliniat importanţa creşterii capacităţii canalului Sulina, acesta fiind prioritar pentru obiectivele vizate prin «Solidarity Lanes»”, transmite Ministerul.