- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Miniștrii agriculturii se întâlnesc la Bruxelles pentru a găsi soluții pentru protestul fermierilor care se extinde în toată Europa

23 Jan, 18:28 • Adrian Popovici
Protestul fermierilor îi determină pe liderii Uniunii europene să discute soluțiile pe care le au la îndemână. Importurile de cereale din Ucraina, costul carburantului, normele ecologice, toate au dus la „mânia fermierilor”, așa cum a numit-o ministrul belgian al Agriculturii.
Miniștrii agriculturii se întâlnesc la Bruxelles pentru a găsi soluții pentru protestul fermierilor care se extinde în toată Europa

Protestul fermierilor îi determină pe liderii Uniunii europene să discute soluțiile pe care le au la îndemână. Importurile de cereale din Ucraina, costul carburantului, normele ecologice, toate au dus la „mânia fermierilor”, așa cum a numit-o ministrul belgian al Agriculturii. Comisia Europeană încearcă dezamorsarea situației cauzate de protestul fermierilor. Miniştrii europeni ai Agriculturii sunt chemaţi la discuții, pe această temă, transmite Agerpres.

„Mânia fermierilor are la bază mai mulţi factori şi nu se datorează neapărat aceloraşi motive în toate ţările” însă la nivel european preocupările lor „trebuie să fie luat în calcul mai bine”, a avertizat ministrul belgian al Agriculturii, David Clarinval, a cărui ţară deţine în prezent Preşedinţia rotativă a UE și care trebuie să gestioneze protestul fermierilor.

La Bruxelles, miniştrii de resort din cele 27 de state membre UE vor discuta despre protestul fermierilor, dar și despre „dialogul strategic” propus de Comisia Europeană, care va reuni joi organizaţiile din sectorul agricol, companiile agro-alimentare, ONG-uri şi experţi.

Confirmată recent, ideea a fost propusă din luna septembrie a anului trecut de Ursula von der Leyen, preşedinta CE. Aceasta a făcut un apel făcut un apel pentru o mai mică polarizare în jurul Pactului Verde, vastul ansamblu de prevederi legislative în domeniul mediului.

„Iniţiativa este binevenită, dar tardivă”, a reacţionat Copa-Cogeca, organizaţia care regrupează principalele sindicate agricole din Europa, multe dintre ele implicate în protestul fermierilor.

Citește și: Şedinţă de Guvern. Ce măsuri de ajutor anunță Ciolacu pentru fermieri și transportatori după o săptămână de proteste

Protestul fermierilor, în atenția liderilor UE

Pe agenda reuniunii care se desfășoară în umbra acestui protest al fermierilor se regăsesc subiecte precum: veniturile fermierilor, sustenabilitatea practicilor agricole, inovaţiile tehnologice, competitivitate, pentru punerea la punct a unei viziuni comune asupra viitorului şi a asigura că fermierii sunt recompensaţi pentru contribuţia lor la obiectivele de mediu.

„Ar fi trebuit ca acest dialog să fi fost demarat atunci când au fost prezentate noua Politică Agricolă Comună (PAC) sau propunerile din Pactul Verde. Dar nu e niciodată prea târziu dacă se derulează în mod corect. Vocea fermierilor trebuie ascultată”, a subliniat Luis Planas.

Chiar dacă acest protest al fermierilor la nivel european a fost cauzat de diferiţi factori naţionali, cum ar fi taxarea motorinei în Germania sau RCA-ul în România, problemele s-au înmulţit peste tot: episoade climatice extreme, gripă aviară, explozia preţurilor la energie etc.

Dincolo de solicitările făcute de cei care participă la protestul fermierilor, organizaţiile agricole cer restrângerea importurilor din Ucraina, acuzate că duc la scăderea preţurilor, ca un ecou la criticile recurente aduse acordurilor de liber schimb negociate de Bruxelles.

Cei care participă la protestul fermierilor sunt nemulțumiți de numărul tot mai mare de reglementări explică preşedintele Copa-Cogeca, Christiane Lambert. Cel mai important capitol al bugetului european, noua PAC, intrată în vigoare în 2023, a înmulţit obligaţiile de mediu şi de atunci încoace „maşinăria de reglementare funcţionează la turaţie maximă, ignorând contextul geopolitic, climatic, economic”, avertizează Copa-Cogeca. Organizația critică Legea pentru refacerea naturii, care promovează refacerea ecosistemele agricole degradate, care până la urmă a fost relaxată după o luptă acerbă dusă în Parlamentul European.

Un alt text care încadrează emisiile poluante ale marilor crescătorii de animale va scuti până la urmă fermele de bovine, dar va afecta fermele de porci şi de păsări. În schimb, eurodeputaţii au respins o lege care viza reducerea utilizării pesticidelor. În faţa rezistenţei crescute a fermierilor, Comisia a propus schimbarea normelor vizând protejarea lupilor şi renunţarea la un proiect de lege legat de etichetarea nutriţională.

Te-ar putea interesa și:Credite pentru fermieri 2024. Guvernul pregătește două ordonanțe pentru a-i ajuta pe agricultori să obțină finanțarea necesară în condiții avantajoase

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Căsătoriile și divorțurile devin mai scumpe din 2025. Taxele se dublează
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu în Ajunul Crăciunului
Program Kaufland, Lidl, Carrefour și al altor supermarketuri de sărbători. Sunt deschise până târziu ...
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...