- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Agriculturii, anunț pentru fermieri. Se schimbă modul de accesare a fondurilor europene. „Cred în salvarea sectorului”

29 Aug, 09:01 • Lupu Alexandra
Anunț pentru fermieri. Schimbări la modul de accesare a fondurilor europene.
Ministrul Agriculturii, anunț pentru fermieri. Se schimbă modul de accesare a fondurilor europene. „Cred în salvarea sectorului”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în urmă cu puțin timp că se schimbă modul de accesare a fondurilor europene pentru fermieri din Planul Strategic 2023-2027, informează bugetul.ro. Primele informații arată că românii care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate.

Anunț pentru fermieri

Ministrul Agriculturii a luat o decizie care vizează toți fermierii din România: se schimbă modul de accesare a fondurilor europene din Planul Strategic 2023 – 2024. Concret, Florin Barbu a relatat că bugetul a fost împărțit pe deficitul din balanța comercială, astfel, cei care investesc în zootehnie vor merge pe axe separate, în așa fel încât să nu mai existe doar proiecte pe bovine, iar pe partea de porcine să existe un deficit.

Citește și despre: Legumicultorii primesc fonduri de peste 22 de milioane de euro! Ministerul Agriculturii continuă programul prin care acordă sprijin pentru cultivarea legumelor

„Am luat o decizie în ceea ce priveşte pe măsurile de accesare a fondurilor europene din Planul Strategic 2023-2027: le-am împărţit pe deficitul din balanţa comercială. Practic, cei care vor investi în zootehnie vor merge pe axe separate, pentru a nu se mai întâmpla ca în 2024 să avem 70% numai proiecte pe parte de bovine, iar pe partea de porcine pe care avem deficit să nu putem face investiţii.

Fiecare beneficiar care vrea să dezvolte în partea de zootehnie va avea axă separată. Vrei să-ţi faci fermă de porc, fermă de vacă, fermă de ovine, fermă de păsări, nu vor fi amestecate aceste proiecte. Totul a fost creat pentru a îndrepta balanţa comercială în România. Nu vreau să mai mergem în România pompieristic. Sunt adeptul dezvoltării agriculturii româneşti prin a dezvolta ferme şi a nu mai arunca banii fără a avea plus valoare”, a mai spus şeful de la Agricultură.

Ministerul Agriculturii va finanţa partea de reproducţie. Mai mult decât atât, prin Planul Strategic, fermierii români vor putea accesa fonduri europene pentru creștere. Florin Barbu a explicat că reproducția nu mai are ce căuta în Planul Strategic. Ministrul Agriculturii a confirmat că România are un nou obiectiv: producerea a 1.8 milioane de porci în 2 ani de zile.

„Reproducţia nu mai are ce căuta în Planul Strategic 2023-2027. Pe acest program, oamenii trebuie să acceseze proiecte pentru creşterea de porcului, atâta timp cât Ministerul Agriculturii face partea de purcel.

Practic, să se dezvolte concomintent şi partea de creştere, de gras, iar purceii pe care îi producem în aceste ferme să meargă pe creştere. Vrem să nu ajungem în situaţia să producem purcei şi să fim nevoiţi să-i exportăm, pentru că nu avem ferme de gras. Toate au fost gândite cu cap, în aşa fel încât să producem 1,8 milioane de purcei în 2 ani de zile, iar prin banii alocaţi prin Planul Strategic pe creştere să fie acoperit efectivul de porci”, a explicat Florin Barbu.

Fermieri
Fermieri

În ceea ce privește deficitul comercial al României cu produse agroalimentare, ministrul Agriculturii este de părere că nu poate fi redus decât prin dezvoltare. El a precizat că și-a propus să salveze sectorul.

„Vorbind de porc, în momentul de faţă sunt contracte semnate în finanţare şi în execuţie pentru 56.000 de locuri de cazare pentru scroafe, în ferme noi. Asta înseamnă că după finalizarea acestor investiţii pe o perioadă de 2 ani, putem produce în plus, în România, aproape 1,6 – 1,8 milioane de purcei.

Vom continua acest program de reproducţie şi în perioada următoare, pentru că din calculul economic pe care l-am făcut la Ministerul Agriculturii şi am discutat şi cu sectorul, practic un purcel importat pentru a fi băgat într-o fermă de gras este aproape 128 de euro. Costul de producţie pentru un purcel crescut în România este de 60 euro. Asta înseamnă că aceşti bani care ar trebui să rămână în buzunarele fermierilor şi în fermele din România pentru a avea un capital de lucru şi a se dezvolta, pleacă în altă parte, în afara României”, a declarat Florin Barbu.

Vezi și: Ministrul Agriculturii face anunțul care poate influența prețul alimentelor „Este o subvenţie foarte bună, care vine în sprijinul fermierilor români”

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Când se întorc elevii se întorc la cursuri în ianuarie. Structura anului școlar 2024 – 2025
Vacanța de iarnă începe din acest weekend. Când se întorc elevii se întorc la cursuri în ianuarie. ...
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem de accesibilă
Descoperă destinația perfectă pentru vacanța de iarnă din 2024. Se află în România și este extrem ...
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Test de IQ bazat pe iluzii optice: Doar 1% dintre oameni pot găsi ursul ascuns în 5 secunde
Serialul care îți va schimba noaptea în zi. Adaptarea unui roman legendar, cu un final care îți taie răsuflarea!
Serialul care îți va schimba noaptea în zi. Adaptarea unui roman legendar, cu un final care îți ...
Polonia este nevoită să vândă din rezerva de unt a statului, pentru a stabiliza economia. Sunt scoase la licitație peste 1.000 de tone
Polonia este nevoită să vândă din rezerva de unt a statului, pentru a stabiliza economia. Sunt scoase ...
Tranzacția E.ON către un grup ungar, în pericol. Anunțul de ultimă oră al lui Sebastian Burduja!
Tranzacția E.ON către un grup ungar, în pericol. Anunțul de ultimă oră al lui Sebastian Burduja!
Călin Georgescu, atac dur la adresa a două televiziuni care l-au denigrat: „Mă delimitez de minciunile lor și calomniile scoase din sertarul cu ură”
Călin Georgescu, atac dur la adresa a două televiziuni care l-au denigrat: „Mă delimitez de ...
Cât costă kurtos cu Nutella. E senzația momentului la târgul de Crăciun din Brașov
Cât costă kurtos cu Nutella. E senzația momentului la târgul de Crăciun din Brașov
Din ce face bani fiica lui Aurelian Temișan, la doar 13 ani. Dora va moșteni compania de teatru a părinților săi
Din ce face bani fiica lui Aurelian Temișan, la doar 13 ani. Dora va moșteni compania de teatru a părinților ...
Duplexul de lux din Cluj care rivalizează cu Monaco. Prețul uluitor pentru noua apariție imobiliară!
Duplexul de lux din Cluj care rivalizează cu Monaco. Prețul uluitor pentru noua apariție imobiliară!
Mai multe zile libere în 2025. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor
Mai multe zile libere în 2025. Câte minivacanțe vor avea românii anul viitor
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul din Elveția!
Cât costă o tură de ski cu elicopterul in Munții Făgăraș! Suma este comparabilă cu heli-skiing-ul ...
Decizie importantă în România! Măsura devine obligatorie la nivel național!
Decizie importantă în România! Măsura devine obligatorie la nivel național!
Pericolul de pe scaunul din dreapta. Ce nu ai voie să transporti și de ce te pot aresta imediat
Pericolul de pe scaunul din dreapta. Ce nu ai voie să transporti și de ce te pot aresta imediat
Theodor Paleologu, prima reacție după anunțul lui Nicușor Dan: „Riscul e să pierdem din nou Bucureștiul”
Theodor Paleologu, prima reacție după anunțul lui Nicușor Dan: „Riscul e să pierdem din nou ...
Nicușor Dan, primele declarații după anunțul candidaturii la prezidențiale: „Această schimbare va fi absolut benefică Bucureștiului”
Nicușor Dan, primele declarații după anunțul candidaturii la prezidențiale: „Această schimbare ...
Măsuri fiscale asumate de PSD, PNL, UDMR: Cota unică rămâne, impozitarea marilor averi, audituri extinse în companii de stat
Măsuri fiscale asumate de PSD, PNL, UDMR: Cota unică rămâne, impozitarea marilor averi, audituri ...
Când vor fi livrate pensiile în ianuarie 2025. Şeful Poştei Române explică motivele pentru care banii vor ajunge mai târziu la pensionari
Când vor fi livrate pensiile în ianuarie 2025. Şeful Poştei Române explică motivele pentru care ...