Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că o nouă discuție cu reprezentanții industriei alimentare referitoare la plafonarea adaosului comercial la produsele procesate va avea loc săptămâna viitoare. Barbu a spus că își dorește un „dialog corect”, atât cu procesatorii, cât și cu retailerii din România, fără a lua decizii pripite. El a menționat că, deși circulă în media un draft de ordonanță cu propuneri de plafonare între 5% și 50%, actul oficial va fi postat în transparență pe site-ul Ministerului Agriculturii, potrivit economedia.ro.
„Am văzut un draft de ordonanţă care circulă prin media. Eu nu pot să vă spun acum procente, am văzut între 5 şi 50%. Actul normativ care va merge în Guvernul României este cel care va fi postat în transparenţă pe site-ul Ministerului Agriculturii.
Mai mult de atât, aştept marţi la discuţii industria alimentară din România. Am avut o primă discuţie, dar îi aştept şi săptămâna viitoare. Nu vreau să ne grăbim să luăm decizii pripite. (…) Nu vreau să mă grăbesc, vreau să am un dialog corect, aşa cum l-am avut, atât cu procesatorii din România, cât şi cu zona de retail din România”, a menţionat Barbu.
Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Agriculturii, previziuni încurajatoare pentru anul viitor: „În 2025, agricultura din România va fi una performantă, iar producţiile vor fi unele foarte mari”
foto: ministrul Agriculturii
Ministrul a insistat că nu vrea să se grăbească în luarea deciziilor, dorind să asigure echilibrul între toate părțile implicate. De asemenea, el a afirmat că plafonarea adaosului comercial nu va afecta afacerile procesatorilor și retailerilor din România.
„Nu va afecta în niciun fel business-urile fiecărui procesator, business-urile fiecărui retail din România, pentru că plafonarea adaosului comercial, şi nu vorbim de plafonarea preţurilor la alimente, vorbim de plafonarea adaosului comercial, se pune peste toate cheltuielile, adică peste fişa de cost a fiecărui produs, atât cu cheltuieli directe, cât şi cu cheltuieli indirecte, conform legii contabilităţii, care generează controale din partea Agenţiei Naţionale Fiscale”, a explicat Barbu.
Ministrul Agriculturii a declarat că nu va oferi o dată exactă pentru intrarea în vigoare a actului normativ privind plafonarea adaosului comercial la produsele procesate, subliniind că, deocamdată, nu există un consens cu toate părțile implicate. El a explicat că, deși actul este „gata 90%”, este esențial să se consulte atât procesatorii, cât și retailerii pentru a asigura un dialog constructiv. Barbu a menționat că nu vrea să grăbească procesul, deoarece vrea ca actul normativ să fie bine fundamentat și acceptat de toți factorii implicați.
„Nu pot să vă spun când. Dacă vă spun că mi-aş dori într-o săptămână, peste o săptămână spuneţi că ministrul n-a putut să facă acest act normativ. Haideţi să nu ne grăbim, îl facem prin consultare.
Este gata 90% , dar vreau să ţin cont de părerea procesatorilor, vreau să ţin cont de părerea retailerilor, vreau să avem acest dialog, vreau să iasă un act aşa cum am făcut de atâtea ori în Ministerul Agriculturii, aşa cum am avut pe cele trei ordonanţe importante pentru fermierii români, partea de sistem bancar, partea de distribuitori, partea de furnizori, de imputuri.
Niciun act normativ nu iese din Ministerul Agriculturii până nu avem dialog, până nu este consens şi până nu se realizează un proces verbal încheiat de toţi factorii care sunt implicaţi în actul normativ”, a mai spus oficialul MADR.
Intenția de a plafona adaosul comercial a generat reacții mixte în industrie, cu Federația Romalimenta și Asociația Marilor Rețele Comerciale din România (AMRCR) contestând această măsură, considerând-o nejustificată și dăunătoare.
De asemenea, AMRCR a avertizat că astfel de intervenții pot perturba piețele și pot crea dezechilibre majore pe termen lung în întregul lanț alimentar. În contrast, Asociația Operatorilor din Agricultura Ecologică – BIO România susține plafonarea.
Te-ar mai putea interesa și: Un nou ajutor de la Comisia Europeană pentru crescătorii de oi. Ministrul Agriculturii a făcut anunțul așteptat de ciobanii români