Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, a vorbit despre plafonarea prețurilor la alimente și a făcut și anunțul care interesa populația română, mai exact, lista noilor alimente care se ieftinesc, acesta punând accest asupra faptului că aceste scăderi ae prețurilor sunt semnificative.
„Guvernul României a prelungit plafonarea prețurilor la alimentele esențiale pentru o perioadă de trei luni, practic, până la finele lunii ianuarie. Mai mult, în această ordonanță, am extins lista de la 14 categorii de produse la 21 de categorii de produse.
Toate aceste categorii de produse introduse în această ordonanță au fost disputate printr-un dialog cu procesatorii, cât și cu retailerii și am considerat aceste produse, în perioada aceasta, că sunt cele mai cumpărate de către români.
Spun acest lucru, pentru că în continuare Guvernul României vrea să protejeze populația cu venituri mici și practic să avem în continuare lupta cu inflația, pentru că așa cum am văzut în primele trei luni de la intrarea acestei ordonanțe, inflația a scăzut la un procent.”, a declarat Florin Barbu pentru Antena3 CNN, potrivit Antena3.
Ministrul Agriculturii a pus focusul asupra ideii conform căreia prețurile sunt într-o scădere semnificativă în acest an, față de anul 2022.
„Noi am făcut și o analiză asupra indicelui prețului de consum. Eu le-am comunicat acest lucru și se vede o schimbare radicală pentru septembrie 2022 și pentru septembrie 2023.
Dacă în septembrie 2022, când nu aveam această ordonanță în vigoare, toate produsele indicele prețului de consum erau cu plus chiar 28%, plus 14%. Dacă ne uităm în anul 2023 și luăm indicele prețului de consum de la statistică, vedem că toate sunt cu minus chiar până la 28%.
Lucrul acesta a făcut ca această ordonanță să-și producă efectele și, mai mult de atât, majoritatea produselor care sunt trecute în această ordonanță sunt, pe de o parte, produse românești și sunt consumate de aproape 50% din români.”, a adăugat Florin Barbu, potrivit sursei citate.
Plafonarea prețurilor este un subiect foarte important și care este în atenția românilor, la momentul actual.
„Din datele transmise și de Consiliul Concurenței, cât și de Institutul Național de Statistică, că ordonanța și-a produs efecte și scăderile sunt semnificative pe anumite produse.
Mai mult de atât, România a aplicat un sistem de plafonare a adaosului comercial, nu ca celelalte state din Uniunea Europeană, unde au plafonat produsele și practic s-a creat o penurie de produse și și-au dat seama că această plafonare nu este corectă și aplică, inclusiv Ungaria, aceeași modalitate ca și noi, plafonarea adaosului comercial.”, a mai adăugat Ministrul Agriculturii, conform sursei citate.
Ministrul Agriculturii a peciat un detaliu destul de important, anume că s-a mai adăugat o prevedere.
„S-a introdus o nouă prevedere: limitarea la maxim 5% a adaosului comercial la o serie de produse vrac care vin din afara spațiului european, cât și din interiorul spațiului european, astfel încât, ca să nu afectăm producătorii și procesatorii români, s-a pus un adaos comercial de maxim 5%.”, a precizat Ministrul Agriculturii în cadrul Antnea 3 CNN, potrivit surei citate.
Citește mai multe despre: Ministrul Agriculturii solicită sprijin financiar din parte CE: „Este nevoie sa mărim capacitatea de stocare a genotipurilor de plante, să creăm soiuri mai rezistente și mai productive”