Ministrul Agriculturii a declarat că la noi în țară intră produse din lapte, care, de fapt, nu conțin lapte.
Florin Barbu îi îndeamnă pe români să cumpere, în piețe, de la vânzători care au certificat de producător, arătând că, prin subvențiile acordate în programul INVESTALIM, în vederea înființării de noi unități de procesare, este urmărită promovarea produselor de calitate locale și reducerea deficitului balanței comerciale la produsele agro-alimentare.
Citește și INVESTALIM 2023. Ministrul Florin Barbu anunță câte proiecte s-au depus în România
El anunță și că în România au fost stopate vânzările de terenuri agricole către străini.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, indică în primul rând importanța programului INVESTALIM, prin care sunt acordate finanțări de până la 50 milioane euro, dintr-un buget total de 600 milioane euro, în scopul înființării de noi unități de producție, tocmai pentru a asigura produse autohtone de calitate pe piață și a reduce din deficitul balanței comerciale la alimente
„Toată lumea ne spune că aducem și mâncăm unt și alte produse, cașcaval, venite din Franța, care, îți spun, anumite categorii de produse nu au văzut lapte.
Ideea noastră a fost în felul următor: să sprijinim sectorul zootehnic, am pus subvenții foarte mari pentru a realiza cantități de lapte cât mai mari în România și, prin proiectul INVESTALIM, să vină procesatori, să producem la noi în România și unt, și cașcaval, și, practic, să consumăm produsele românești”, a spus Florin Barbu.
„Sigur, păi dacă sunt produse lactate și produse din lapte care, practic, nu au văzut laptele! Spun că sunt din derivate din lapte. Aceste derivate pot să fie făcute din zer. Deci, în România intră produse care nu sunt de o calitate superioară.
Prin acest proiect pe care noi l-am lansat, INVESTALIM, de 600 de milioane de euro, asta vrem să facem – să producem în România produse calitative și să fie pe piață și, practic, să încercăm și noi, prin politica pe care Guvernul o face acum, să cumpărăm aceste produse”, a spus Florin Barbu.
„Am și lansat acea platformă ”Cumpără românește”, unde se înscriu toți producătorii români și încercăm să-i integrăm. Suntem în discuții cu retailerii și felicit – fără a-i da numele – un retailer din România care ajuns să aibă pe rafturi 90% produse românești”, a mai declarat Florin Barbu.
Ministrul Agriculturii a mai fost întrebat „Ați mai observat practici comerciale în neregulă, ca, de pildă, spălarea cărnii de import expirată?”, Florin Barbu a răspuns:
„Prin Legea practicilor comerciale neloiale au fost rezolvate aceste probleme și prin ordonanța pe care am dat-o cu plafonarea adaosului comercial, practic, nu mai pot face revizii și risturne pe cele 21 de categorii de produse, astfel încât procesatorilor, prin anumite taxe, denumite remizii și risturne, care sunt prevăzute de Codul Fiscal, să li se ia un maxim de 20%.
Prin această ordonanță am introdus în marja de adaos comercial de 20% și remiza, și risturna. Românii să cumpere în piețe de la producătorii cu certificat”.
„Cred că datoria noastră, a Ministerului Agriculturii, este să luăm legătura și cu unitățile administrativ-teritoriale, să încercăm să deschidem mai multe piețe pentru producătorii locali.
Dar să știți că în piețe cam jumătate sunt intermediari, jumătate sunt producători. Ce îi îndemn eu pe români este să cumpere acolo unde este afișat certificatul de producător.
Adică cei cre l-au afișat sunt producători locali care sunt finanțați și de Ministerul Agriculturii prin diferite scheme de ajutor de stat, iar cei care sunt intermediari nu au acest certificat de producătior și îi îndemn pe toți românii să cumpere acele produse direct acolo unde sunt etichetate și unde apare certificatul de producător, pentru că producătorii sunt obligați să aibă acest certificate, să îl pună în fața tarabei unde își vând produsele făcute în sere sau alte produse agroalimentare”, a mai precizat Florin Barbu, potrivit Profit.ro.