Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a anunțat că va depune în Parlament un proiect pentru plafonarea adaosului la toate produsele alimentare produse în țara noastră românești. Acesta a subliniat faptul că pot fi observate diferențe de adaos comercial între produsele locale și cele de iimport. În același timp, el a afirmat că modul în care a fost aplicată plafonarea a dus la scăderea unor prețuri, arată Economedia.
Pentru a explica efectele pozitive ale plafonării, ministrul a dat exemplul untului. Florin Barbu a explicat că scăderea prețurilor pentru acest produs este vizibilă la raft și că acest lucru se întâmplă odată cu limitarea adaosului comercial pe care îl practicau comercianții.
„Se vede deja, se vede și untul, se vede pe pe rafturi, că a avut o scădere foarte, foarte mare pentru că erau adaos comercial foarte mare practicat de către retaileri și sunt convins că decizia pe care au luat-o colegii mei este una corectă pentru a crea o predictibilitate până pe 31 decembrie.
Mă bucur că ordonanța atunci când a fost creionată și pusă în Guvernul României de către Ministerul Agriculturii și a produs efecte. Lucrul acesta s-a văzut din indicele prețului de consum, prin care anumite produse au scăzut între 8 și peste 29%. Mai mult de atât, această ordonanță a fost criticată, știți foarte bine, de foarte mulți analiști. Nu credeau în acest mecanism pe care eu l-am creat, că nu se ieftinesc prețurile.
Prețurile se văd foarte clar. Dacă în anul 2022, când n-aveam ordonanță privind plafonarea adaosului comercial, zahărul era undeva la 9,5 lei, 10 lei, în momentul de față este 4,5 – 5 lei. Litru de lapte știm foarte bine că era între nouă și 10 lei. În momentul de față găsim lapte și 4,5, și 6 lei, și a produs efecte”, a explicat Florin Barbu.
Te-ar puttea interesa și: Avertismentul micilor comercianți. Plafonarea adaosului ar putea scoate unele produse românești de pe rafturile marilor magazine
Ministrul a explicat că deși se aplică plafonarea adaosului pentru unele produse din magazine, comercianții continuă să facă profit. În plus, el a subliniat faptul că pregătește un proiect care vizează plafonarea la toate produsele agroalimentare românești. El consideră că reprezintă o practică neloială faptul că producătorii locali au un adaos comercial foarte mare la raft, iar produsele care vin din importa un adaos comercial mai mic.
„Fac profit pentru că un adaus comercial peste cheltuielile directe și indirecte, așa cum am creat mecanismul este unul satisfăcător, acel adaos comercial de până la 20%. Nu vă ascund că lucrăm deja, lucrez la deja la o lege pe care o vom depune în Parlamentul României privind plafonarea la toate produsele agroalimentare românești. Pentru că este o practică comercială neloială ca produsele realizate de către producători și procesatorii români să aibă un adaos comercial foarte mare la raft, iar produsele care vin din importa un adaos comercial mai mic și bineînțeles, consumul mai mare este la produsele care vin din import și practic îi dezavantajează pe procesatorii noștri și bineînțeles, firmele de procesare au capacități foarte mari și nu pot să să aibă un randament foarte bun”, a explicat ministrul.
Florin Barbu a mai adăugat că, deși primesc subvenții consistente, producătorii români au prețuri mari.
„În anul 2023 eu am acordat atât din fonduri europene, cât și bani de la bugetul de stat aproape 4 miliarde de euro, subvenții, granturi, direct în conturile fermierului. Anul acesta am reușit să avem 2% din PIB-ul României ca și buget, iar granturile vor crește mult mai mult, undeva la 5 miliarde de euro”, a adăugat acesta.
Citește și: PSD susține că plafonarea prețurilor NU duce la penurie. Care este, de fapt, realitatea