- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Apărării, noi detalii despre un război nuclear. Dîncu: „Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia”

08 Oct, 18:00 • Stefan Simion
Vasile Dîncu a făcut noi declarații despre războiul nuclear cu care Putin tot amenință în ultima perioadă. Oficialul de la MApN anunță că românii nu au de ce să stea cu temeri.
Ministrul Apărării, noi detalii despre un război nuclear. Dîncu: „Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia”

Ministrul Apărării a vorbit din nou despre temerile legate de un război nuclear. Conform lui Vasile Dîncu, sunt șanse foarte mici ca Vladimir Putin să ia o astfel de decizie și deși Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia, sprijinul oferit de NATO oferă Europei o forță inegalabilă.

Ministrul Apărării, noi detalii despre un război nuclear

Ministrul Dîncu este de părere că posibilitatea de a se declanșa un război nuclear este foarte mică, dar aceasta nu înseamnă că autoritățile nu trebuie să fie pregătite, conform Agerpres.

„Există o probabilitate foarte mică să se declanșeze un război nuclear. Asta nu înseamnă că nu trebuie să fii tot timpul pregătit, pentru că există (…) o îngrijorare a europenilor (…) acest șantaj reciproc, care, să spunem, este cel nuclear, se poate face de către Rusia față de Europa, pentru că Europa nu are potențialul pe care îl are Rusia. NATO, Statele Unite împreună sigur că au acest potențial, încât descurajarea funcționează, însă Europa nu are. Europa însă trebuie privită alături de NATO, pentru că este parte a NATO în cea mai mare parte a țărilor ei și funcționează ca atare”, a spus Vasile Dîncu, sâmbătă, la Prima TV.

Acesta a mai explicat că în cazul pericolului nuclear centrele de decizie sunt separate.

„În documentele NATO și în documentele Rusiei sau ale fostului URSS și în tratatele internaționale există un punct care este foarte important, separarea centrelor de decizie în ceea ce privește pericolul nuclear, centrul politic, de centrul militar și cele militare sunt fragmentate destul de mult. Adică, ar trebui ca în cazul Rusiei, să spunem, președintele Putin să dea acest semnal, îl preia premierul, premierul trebuie să contacteze, să dea mai departe pentru ministrul Apărării, ministrul Apărării la șeful Statului Major și tot așa. Mai sunt cam în jur de șapte elemente ale acestei fragmentări a deciziei. Se presupune că atunci cândgândesc mai mulți oameni, cu siguranță că dispare emoția și se rupe undeva această verigă”, a conchis Ministrul Apărării.

Te mai poate interesa: Cristian Tudor Popescu tranșează situația din Ucraina și dă de pământ cu Putin. „E nucleară bășina lui Putin, dar tot bășină este – chintesență de lașitate, neputință și răime”

Potrivit oficialului, Ministerul Apărării Naționale are procese de achiziții pentru echipamente de detecție și supraveghere de tip CBRN și reabilitare, pentru că există trei piloni în politica de apărare NATO în domeniul acesta, anume detectare, anihilare și reconstrucție, după un posibil incident de natură bacteriologică, chimică sau nucleară.

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu
Ministrul Apărării, Vasile Dîncu

„Există în Armata Română unități specializate în domeniul acesta. Avem aplicații comune cu NATO. Există un audit care se face la nivel european, s-a făcut și în anii trecuți privind capacitățile de apărare. În strategia noastră comună cu Ministerul de Interne și alte ministere care se ocupă de administrație publică înseamnă gestiunea inclusiv a unor elemente de protecție de factura, în fiecare oraș există adăposturi în zona aceasta, există o strategie de apărare civilă, s-au verificat în ultimul an toate aceste lucruri. Deci, ne bazăm pe faptul că în principal nu se întâmplă un asemenea incident, dar dacă s-ar întâmpla, există elemente de protecție”, a spus Vasile Dîncu.

Potrivit oficialului, Rusia nu a încercat până acum să provoace decât în limbaj. Conform acestuia, temerile nu ar trebui să fie atât de mari, deoarece în acest moment, Turcia, România sau Bulgaria nu sunt dușmanii Rusiei.

„În mass-media sunt specialiști, sunt scenariști, există și în presa foarte serioasă, să zicem așa, occidentală, analiști care fac și de dragul spectacolului, dar și de dragul unor, să spunem, scenarii care să-și folosească imaginația și cunoștințele, fac scenarii despre posibile încercări, de exemplu, ideea că s-ar putea să fie aruncată pentru impresionare o bombă, o încărcătură nucleară în Marea Neagră. Nu are niciun suport, pentru că acolo este și Rusia și se spune că Marea Neagră, Traian Băsescu a spus că este un lac rusesc. Sunt vecinii, cum sunt Turcia, România sau Bulgaria, care nu sunt dușmanii Rusiei în acest moment„, a explicat Vasile Dîncu.

El a subliniat că în prezent nu există argumente raționale pentru iminența unui război nuclear.

Mai poți citi: Armata Română recrutează soldați și gradați profesioniști și în 2022. Ce salariu are un recrut și care sunt condițiile pentru a deveni militar

Urmărește Daily Business pe Google News
Numele meu este Ștefan Simion și sunt absolvent al Facultății de Jurnalism din București. În ultimii ani am lucrat pe postul de redactor în mai multe instituții de presă din România, iar acum ... citește mai mult
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...