Ministrul Boloș susține că majorarea vârstei de pensionare e un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale. Conform oficialului, schimbările în rândul pensionarilor sunt inevitabile, însă nu atât de grave pe cât se vehiculează.
Creșterea vârstei de pensionare, care afectează multe țări europene, se poate aplica şi pentru angajaţii din România. Iată care sunt cerințele Comisiei Europene pentru accesarea fondurilor din PNRR.
„Creşterea vârstei de pensionare şi alinierea, de fapt, a vârstei de pensionare este prevăzută în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, însă termenul, din câte îmi aduc aminte, este anul 2035.
E un jalon care urmează după jalonul de pensii speciale şi pe care, la momentul potrivit, o să-l prezinte colegii de Ministerul Muncii, fiind, de asemenea, o greutate ca aceste reforme în ceea ce priveşte cheltuielile publice cu pensiile să poată să fie validate de către Comisia Europeană.
Sunt cele mai grele jaloane şi trebuie să le acordăm sprijin, pentru că, până la urmă, România, interesul României este în joc”, completează Ministrul Boloș.
El a precizat că, în conformitate cu legislaţia existentă, alinierea vârstei de pensionare la bărbaţi şi femei este trecută „textual” în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„Detaliile tehnice le pot oferi colegii de la Ministerul Muncii care răspund de ducerea la bun sfârşit al acestui jalon”,menționează Marcel Boloş.
Ministrul Boloș a fost întrebat în legătură cu faptul că jalonul prevede pensionarea facultativă până la vârsta de 70 de ani.
„Jalonul vorbeşte despre acordarea de stimulente pentru a duce vârsta de pensionare până la 70 de ani, respectiv acordarea anumitor facilităţi pentru cei care au depăşit vârsta de pensionare şi sunt activi pe piaţa muncii.
Aşa prevede jalonul, dar, repet, soluţia tehnică este la Ministerul Muncii şi este o decizie care se va lua la nivelul coaliţiei, pentru că este un jalon cu extrem de mare impact asupra populaţiei şi trebuie cumpănite bine lucrurile din acest punct de vedere. Nu pot să vă ofer alte informaţii decât cele care sunt în jalon„, precizează Boloş, potrivit Mediafax.
Potrivit declarațiilor făcute de Ministrul Boloș, Partidul Social Democrat se opune creșterii vârstei de pensionare. Acest lucru a fost susținut și de secretarul general al social-democraților, Paul Stănescu.
„PSD se opune creșterii vârstei de pensionare. Discuția despre creșterea vârstei de pensionare trebuie tranșată înainte să mai dăm naștere, din cine știe ce motive politice, și la alte îngrijorări pentru români. PSD nu susține o astfel de măsură.
Nu vrem să punem o presiune și mai mare pe salariați. Ba din contră, în loc să le generăm mai multe griji, vrem să luăm din povara fiscală de pe umerii lor, pentru că munca pe care o prestează trebuie răsplătită cum se cuvine. Acesta este într-adevăr un proiect bun pe care PSD l-a propus deja”, potrivit unui comunicat de presă transmis de secretarul general al PSD, Paul Stănescu.
Te mai poate interesa și: Sistemul românesc de pensii, nedrept pentru o parte dintre români. Un agricultor are o pensie egală cu venitul unui român care nu a muncit nici măcar o zi în viața sa