- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: „În limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor României. Avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut”

02 Jan, 15:37 • Anghel Valentin
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a făcut precizări importante privind ajutorul cu energie acordat Moldovei, după oprirea exporturilor de gaze din Rusia prin conducte care tranzitează Ucraina.
Ministrul Burduja, despre sprijinul cu energie acordat Moldovei: În limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor României. Avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut”

Burduja subliniază în primul rând, cu scopul de ”a combate propaganda toxică”, că exporturile de energie electrică şi gaze naturale pentru Republica Moldova se fac pe baze comerciale, în condiţiile legii, iar ajutorul acordat țării vecine este ”numai în limita volumelor disponibile după acoperirea nevoilor proprii” ale țării noastre.

Dincolo de cifre și contracte, Ministrul Energiei spune că ”avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil”.

În acest context, Sebastian Burduja subliniază că menirea României și a Republicii Moldova este aceea ”de a fi împreună şi împreună cu Europa”.

”Consider ca avem o datorie morală sa fim alături de fraţii noştri de peste Prut cu tot ceea ce este posibil. Mesajul României este clar: fraţii în veci vor fi fraţi. Menirea noastră este de a fi împreună şi împreună cu Europa. Şi aşa va fi. Înainte, împreună!”, a spus ministrul Energiei, citat de news.ro.

Burduja: Cei care visează la ”gazul ieftin” rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ

Sebastian Burduja s-a referit și la sistarea exporturilor de gaz din Rusia prin conductele ce tranzitează Ucraina, arătând că Rusia ”a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii”.

”Astăzi este şi prima zi în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Rusia a folosit energia ca armă de şantaj timp de decenii, ameninţând mereu cu ‘închiderea robinetului’. Şi continuă să facă asta. Cei care visează la ‘gazul ieftin’ rusesc să ţină cont că libertatea nu are preţ. Iar fără independenţă energetică nu poate exista nici libertatea, nici securitatea unei ţări”, a spus demnitarul.

Citește și Vin reducerile în magazine! Ce produse merită ”vânate” în ianuarie 2025

Ministrul Energiei a oferit detalii despre ajutorul acordat Moldovei, în contextul în care centrala de la Cuciurgan (Transnistria) nu mai primește gaz din Rusia, iar țara are un deficit de 600MW la nivelul producției de energie electrică, pentru a-şi acoperi consumul, mizând pe doar 300MW producţie locală.

”Am vorbit în toată această perioadă, zilnic, cu toţi cei implicaţi: Prim-Ministrul Dorin Recean, care este şi ministru interimar al energiei la Chişinău; comisarul european pentru energie, Dan Jørgensen; toţi cei implicaţi în sectorul energetic românesc. Cum ajută România? Nuclearelectrica a încheiat un contract pentru livrarea a 100MW în bandă peste Prut. Sunt discuţii şi cu OMV Petrom pentru 100MW de la centrala pe gaz de la Brazi, şi cu Complexul Energetic Oltenia pentru încă 100-200MW. Există şi cantităţi cumpărate de pe piaţa OPCOM de fraţii noştri de peste Prut. În total, capacitatea tehnică de export de energie electrică din România către Republica Moldova este de 315 MW prin linia Vulcăneşti-Isaccea (400 kV) şi de 115 MW prin cele 4 linii de 110 kV care trec Prutul”, a precizat Sebastian Burduja.

Potrivit lui Burduja, Republica Moldova a obţinut creşterea capacităţii transfrontaliere la 600 MW, printr-un mecanism de alocare zilnică a capacităţilor neutilizate la alte frontiere, măsură care, confirmată de ENTSO-E (Rețeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică), este un important pas pentru acoperirea necesarului țării.

”În sectorul gazelor naturale, fraţii noştri şi-au asigurat cantităţile necesare consumului. Există şi stocuri comerciale şi de urgenţă de peste 70 de milioane Nm³ în depozitele din România. Capacitatea tehnică de export de gaze naturale prin interconectorul Iaşi-Ungheni este de 6,1 milioane de metri cubi pe zi, ceea ce poate acoperi întreg consumul dintre Prut şi Nistru, inclusiv în zilele friguroase de iarnă”, a precizat ministrul Energiei.

Rusia a oprit, miercuri, exporturilor de gaz către Europa prin conductele care trec prin Ucraina, ca urmare a expirării acordurilor de tranzit pe care Kievul nu le-a prelungit din cauza războiului.

Un efect imediat al sistării exporturilor de gaz rusesc prin Ucraina este acela că regiunea separatistă moldoveană Transnistria a întrerupt furnizarea de încălzire şi apă caldă pentru populaţie.

Gazul livrat de ruși Republicii Moldova era destinat în totalitate regiunii separatiste transnistrene, unde există o mare centrală termoelectrică, la Cuciurgan. De aici se făceau livrări de energie electrică pentru malul drept al Nistrului, la preţuri mai mici.

Citește și Compania minieră fondată de Bill Gates atrage investiții de 537 milioane dolari, după descoperirea celui mai mare zăcământ de cupru din ultimul secol

Urmărește Daily Business pe Google News