Bogdan Ivan, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, a anunțat vineri că legea „Deepfake” va intra în vigoare până în luna aprilie. El a subliniat că legislația va include sancțiuni, inclusiv pedepse cu închisoarea de până la 2 ani pentru cei implicați în producerea și distribuirea de conținut de inteligență artificială cu impact grav, transmite Agerpres.
„E cea mai spinoasă discuţie a momentului. (…)Acest fenomen este şi în România şi în toată lumea. Încă de anul trecut am demarat strategia României de inteligenţă artificială. Împreună cu colegii din Parlament avem o lege, legea „deepfake”, care vine cu prevederi foarte clare pentru acele persoane sau companii care generează conţinut AI fals. În mod normal, va trebui să fie votată în cel mai scurt timp pentru că este în dezbatere la Camera Deputaţilor şi urmează să fie pusă pe ordinea de zi. Şi până în aprilie vom avea această lege”, a explicat ministrul atunci când a fost întrebat de legea deepfake.
Întrebat dacă legea deepfake va fi în vigoare în timpul campaniei electorale, ministrul a confirmat acest lucru, precizând că vor fi impuse amenzi și pedepse cu închisoarea, în funcție de gravitatea faptelor.
„Da. Va fi o lege foarte clară, care vine cu amenzi pentru cei care produc conţinut deepfake, între 600 lei şi 90.000 lei. Iar în situaţia în care o instanţă de judecată din România constată că vorbim de o încălcare foarte gravă a legii, atunci acele persoane care au iniţiat astfel de conţinut pot să ajungă inclusiv la pedepse cu închisoare până la 2 ani”, a adăugat Bogdan Ivan.
Citește și: Hidroelectrica avertizează românii asupra unei tentative de fraudă de tip deepfake. „Nu vă lăsați înșelați!”
Ministrul a precizat pentru legea deepfake că s-a consultat cu reprezentanții marilor platforme de social media pe care astfel de clipuri video sau fotografii sunt distribuite și că se vor implementa filtre pentru a preveni încărcarea în rețea a conținutului care utilizează inteligența artificială și care nu reflectă realitatea.
„Astăzi, România este în avangardă. Am avut discuţii cu toată industria, cu marile platforme de social-media pe care sunt distribuite astfel de clipuri video sau de fotografii. În momentul de faţă, urmează să ne întâlnim pragmatic şi concret să creăm un set de filtre pentru ca să fie mult mai greu să încarci în reţea astfel de conţinut care foloseşte inteligenţa artificială şi nu reflectă realitatea pe Facebook, Instagram, Google, Microsoft. Şi, mai departe de asta, creăm un mecanism în care conţinutul este eliminat într-un timp foarte scurt”, a adăugat ministrul atunci când a vorbit de legea deepfake.
Te-ar putea interesa și: Alertă BNR. Deepfake-uri cu Mugur Isărescu, folosite pentru a promova înșelătorii pe rețelele sociale