Raluca Turcan are planuri mari pentru Vila Reginei Maria din Mamaia. Ministrul Culturii afirmă că imobilul va fi restaurat, informează profit.ro.
Vila Reginei Maria din Mamaia trebuie restaurată. La acest moment, imobilul se află într-o stare deplorabilă. Tocmai din acest motiv, Raluca Turcan a informat că va identifica posibile surse de finanțare, astfel încât construcția să fie readusă la valoarea pe care a avut-o. Ministrul Culturii afirmă că devine o prioritatea salvarea monumentului istoric și a patrimoniului construit la nivel național.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Ajutor de 150 milioane euro pentru copiii care au părinții plecați din țară. Raluca Turcan: „Ei au nevoie de un sprijin real”
„Vila Reginei Maria este un reper cultural și o atracție turistică populară la malul mării care trebuie salvat și readus constructiv și moral la valoarea pe care a avut-o.
Pentru mine, este o prioritate să contribui la salvarea acestui monument istoric și a patrimoniului construit la nivel național. Este și o obligație ca un loc cu asemenea valențe istorice să fie restaurat și pus în valoare”, transmite Raluca Turcan.
Raluca Turcan este pusă pe treabă. Ministrul Culturii a informat sâmbâtă, 8 iulie, că urmează să semneze un ordin pentru clasarea fostei închisori comuniste la Pitești ca monument istoric.
„În privinţa Memorialului Piteşti există deja o solicitare de înscriere în lista de patrimoniu UNESCO din partea Institutului pentru Cercetarea Crimelor Comunismului. Această solicitare prevede înscrierea acestui obiectiv istoric, alături de alte patru închisori, Râmnic, Sighet, Jilava şi Aiud, în lista de patrimoniu istoric.
Până a demara această procedură, care este una de durată, pentru că presupune parcurgerea mai multor etape, în zilele următoare voi semna ordinul de clasare a Memorialului Piteşti, ceea ce înseamnă asigurarea unei protecţii din perspectivă patrimonială din partea Ministerului Culturii”, a declarat Raluca Turcan.
Memorialul Închisoarea Piteşti a deschis anterior o petiţie pentru salvarea fostului penitenciar, „pentru ca generaţiile viitoare să nu uite ce a însemnat comunismul”. Memorialul Închisoarea Piteşti şi Asociaţia Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR) au solicitat în octombrie 2022 clasarea ca monument istoric a fostului penitenciar, în regim de urgență. Fondatorul Memorialului Închisoarea Piteşti, Maria Axinte, atrăgea atunci atenţia asupra riscului ca un corp de clădire să fie demolat, în favoarea unui nou proiect imobiliar.