Daniel David, noul ministru al Educației, are un mandat plin de provocări, iar una dintre prioritățile sale este modernizarea manualelor școlare, care sunt învechite și nu mai reflectă realitățile educaționale și tehnologice ale prezentului din învățământ, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Ce materii noi cer elevii să fie introduse în programa școlară. Modificări majore în sistemul de învățământ
foto: Daniel David
Manualele actuale, care datează din 2004, sunt folosite de generații de elevi, dar au devenit depășite, cu conținuturi care nu mai sunt relevante. Bugetul alocat de stat pentru fiecare manual este de 15 lei, fără a ține cont de paginile sau materia abordată, iar acest lucru contribuie la stagnarea calității educației.
În ciuda propunerilor de reformă din 2021, care ar fi trebuit să transforme sistemul educațional, schimbările nu au fost implementate din cauza unor controverse și opoziții. După demisia lui Sorin Cîmpeanu, care a fost acuzat de plagiat, și după mandatul Monicăi Anisie, Daniel David a preluat frâiele unui minister în care „cartea” a fost lăsată mult timp pe plan secundar.
În acest sens, ministrul intenționează să revizuiască programa pentru liceu și să introducă manuale care să capteze atenția elevilor, mai ales prin caracteristici interactive, care să înlocuiască formatul static tradițional.
„Voi pune câți bani trebuie să pun ca să iasă lucrurile, să arate ca un manual pe care îl știm dintr-o școală, nu știu, americană, sau dintr-o școală vestică, în care te uiți cu plăcere, nu un manual pe care vrei să-l închizi cu rapiditate”, a spus Daniel David, pentru Edupedu.
Pentru moment, ministrul Educației se va concentra pe programa pentru liceu, de acolo ar urma să fie înlocuite vechime manuale. Nu dorește să le pună în format PDF, static, ci să fie create într-un mod interactiv, care chiar să captiveze elevii.
„Pentru liceu. Deocamdată lucrăm la planurile-cadru pentru liceu. Dacă lucrurile merg bine, va fi timpul să ne gândim și la celelalte. Dacă știu eu bine, cred că ultima reformă pe învățământul primar a fost prin 2013. Da, și pe gimnaziu în 2017. Deci e timpul să te reorientezi și spre ele, dar hai să vedem cum merge întâi procesul acesta cu planurile-cadru pentru liceu. Sunt țări ca Finlanda, în care primești tableta și pe tabletă ai toate conținuturile, manualele.
Acum, sigur, cineva ar putea să spună că expunem copiii la ecrane prea mult și totdeauna trebuie să te gândești cum faci această trecere, dar cu siguranță în mintea mea este a muta treptat accentul pe variantele digitalizate”, a adăugat Daniel David, pentru sursa citată anterior.
Te-ar mai putea interesa și: Noi planuri-cadru, în discuţii la Ministerul Educaţiei. Daniel David: „Trebuie să ne focalizăm pe cunoaştere şi competenţe” / Consiliul Naţional al Elevilor: Sistemul de învăţământ, în eclipsă totală, manualele şcolare sunt depăşite