- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul de Finanțe, anunț de maximă importanță pentru proprietarii de case. Care este noua formulă de calcul pentru impozit

25 Jul, 19:51 • Bocioacă Bianca
După implementarea e-TVA și e-Factura, procesul de digitalizare din România va avansa cu lansarea RO e-Proprietatea. Conform ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, acest sistem introduce o nouă metodă de calcul pentru impozitarea proprietăților. RO e-Proprietatea se va aplica tuturor proprietarilor de case, apartamente, terenuri și autoturisme.
Ministrul de Finanțe, anunț de maximă importanță pentru proprietarii de case. Care este noua formulă de calcul pentru impozit

Prima etapă de digitalizare, E-Factura, a generat numeroase probleme și nemulțumiri, iar e-TVA i-a determinat pe contabili să protesteze. În ciuda acestor dificultăți, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, planifică să implementeze noi faze ale digitalizării. Conform declarațiilor ministrului, se lucrează în prezent la o nouă metodă de calcul pentru impozitarea proprietăților, denumită RO e-Proprietatea. Această măsură îi va afecta pe toți proprietarii de apartamente, case, terenuri și chiar mașini.

„Alături de e-Factura, e-TVA, sunt în pregătire și RO e-Proprietatea. Vom avea o discuție cu mediul de afaceri. În pregătire este Declarația unică inteligentă pentru PFA. Sunt în pregătire și modulele antifraudă de organizare a inspecției fiscale și antifraudă.

e-Proprietatea este angajament în PNRR. Valoarea proprietăților se va stabili în funcție de valorile de piață. Nu se vor folosi standardele notarilor”, a declarat ministrul Finanțelor, potrivit bugetul.ro.

Citește și: Start-up-ul românesc care montează case în 24 de ore. Sunt gata în cel mult o lună

Vești importante pentru proprietarii de case

Ministrul a explicat că Ro e-Proprietatea va consta într-o bază de date care se va forma la nivelul României, unde se vor aduna informații despre valorile de piață.

„De unde avem valorile? Ministerul va colecta baza de date de la cadastru, notari, de la autoritățile locale. Pe baza acestor informații, la nivelul fiecărei localități, prin sistemul informatic vor fi furnizate valorile de piață ale proprietăților. Este o transformare de profunzime pentru impozitarea proprietăților”, a explicat Marcel Boloș.

Noul sistem de impozitare va intra în vigoare la 1 ianuarie 2026. În aceste condiții, toți românii vor trebui să se conformeze și să plătească un impozit bazat pe evaluările statului, care va stabili și prețul de vânzare al locuințelor.

Citește și: Românii își cumpără case în Ungaria. Prețurile de la noi îi lasă pe mulți cu buzunarele goale și cu datorii la bancă

Inițial, s-a preconizat că, începând cu 2025, impozitul pe clădiri rezidențiale va fi calculat prin aplicarea unei cote de 0,1% asupra valorii clădirii, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică.

În București, valoarea medie a unui apartament cu 2 camere, de 50 de metri pătrați, într-un bloc nou, este de 150.000 euro. Dacă se va aplica o cotă minimă de 0,1%, impozitul anual va fi de 150 euro, adică 750 lei, aproape de trei ori mai mare decât în prezent.