Cseke Attila aduce vestea mult așteptată! Concret, Ministrul Dezvoltării confirmă care sunt cele 31 școli cu risc seismic I care urmează să fie consolidate în România, relatează antena3.ro.
Cseke Attila aduce informații de interes în ceea ce privește instituțiile școlare cu risc seismic I care urmează să fie consolidate. Concret, Ministrul Dezvoltării confirmă că vor începe lucrările pentru reabilitare, modernizare, consolidare seismică și eficientizare energetică pentru 14 licee, 15 școli și 2 grădinițe.
Ministerul Dezvoltării este responsabil de finanțarea lucrărilor, dar mai mult decât atât, primăriile pe raza cărora se află cele 31 clădiri cu risc seismic I se vor preocupa de felul în care vor fi desfășurate respectivele lucrări. Pe toată perioada consolidării, beneficiarii trebuie să asigure spații pentru relocarea activităților sau să propună diferite modalități de desfășurare a demersului educațional.
Ministrul Dezvoltării a menționat că nu trebuie să fie realizate documentații tehnico-economice de tip DALI, astfel, elaborarea proiectului tehnic este mai mult decât suficientă la ora actuală. Finanțarea pentru fiecare lucrare va fi acordată urgent în ceea ce privește consolidarea instituțiilor școlare cu risc seismic I, în urma expertizei și analizării costului standard pe metru pătrat.
Contractele de finanțare din bugetul de la stat vor fi încheiate pe o perioadă de 3 ani din momentul semnării. Pe lista clădirilor de risc seismic I care vor fi consolidate în perioada următoare se află unități școlare din Capitală, în sectoarele 1,3,4 și 6. Pe de altă parte, vor fi reabilitate și două clădiri ale Colegiului Pedagogic „Vasile Lupu”.
Lista continuă cu 2 unități din Prahova, respectiv, 3 instituții din județele Tulcea și Vrancea. Pe de altă parte, se vor efectua lucrări la câteva o unitate școlară din Bacău, Brăila, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Olt, Suceava, Timişoara, Teleorman şi Vaslui. Introducerea școlilor în acest Program se va realiza prin intermediul listelor transmise periodic de către Ministerul Educației.
„Clădirile sunt introduse în lista aprobată prin ordinul ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, urmând ca UAT-urile pe raza cărora se află aceste școli să-și transmită, în termen de 5 zile de la data aprobării acesteia, acordul pentru includerea în program.
Netransmiterea acordului în termen de 5 zile de la aprobare (hotărâre a consiliului local/județean) atrage eliminarea beneficiarului din program, acesta urmând a fi reintrodus la momentul transmiterii avizului. Lista se va completa pe măsura comunicării acesteia de Ministerul Educației și se va aproba prin ordin al ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației”, a transmis Ministerul Dezvoltării.