Ministerul Economiei va pune în transparență trei programe care să susțină mai mult investițiile, informează economedia.ro. Programele vizează microindustrializarea, serviciile de piaţă şi fondurile elveţiene.
Ministrul Economiei a confirmat într-o intervenție la B1 TV că vor exista 3 programe pentru susținerea investițiilor din România. Radu Oprea a precizat că acestea vor fi puse în transparență în cursul acestei săptămâni și vizează microindustrializarea, serviciile de piaţă şi fondurile elveţiene.
Citește și despre: VEȘTI BUNE pentru români! Salariul mediu pe economie a crescut! Domeniile unde s-au înregistrat cele mai mari valori ale câștigului salarial
„Sunt trei programe pe care o să le punem acum în transparenţă, săptămâna viitoare, vorbim de microindustrializare, de servicii de piaţă şi de fonduri elveţiene, într-o formă uşor diferită, nu aşa cum era cunoscut”, a spus ministrul.
Radu Oprea a transmis că programul era desfășurat înainte prin agențiile regionale pentru IMM-uri, însă nu mai este timp. Ministrul Economiei spune că anumiți pași procedurali nu au fost efectuați la timp. Tocmai de aceea, el va merge prin bănci, prin primă de capital, în așa fel încât investițiile reale și proiectele mature să beneficieze de sprijinul de stat de care au nevoie.
„Anumiţi paşi procedurali nu au fost făcuţi la timp şi atunci, pentru a putea să cheltuim banii, ei trebuie să ajungă la antreprenori repede şi în timp util. Vom merge prin bănci, prin primă de capital astfel încât să sprijinim investiţiile reale, proiectele mature, pe o primă de capital”, explică ministrul Economiei.
Radu Oprea a mai afirmat că este un program de creştere, de dezvoltare a firmelor care au proiecte mature.
„Săptămâna viitoare sau în maximum două săptămâni, într-o conferinţă de presă voi arăta rezultatele Start-Up Nation”, a afirmat ministrul.
În paralel, valoarea investițiilor în startup-urile românești a trecut de 70 de milioane de euro în prima jumătate a anului, arată analiza companiei de consultanță Activize. 31 de runde de investiții în startup-uri românești și 6 în startup-uri străine au avut loc în prima jumătate a anului curent.
Valoarea investițiilor din această perioadă au ajuns la aproximativ 70.2 milioane de euro în startup-urile naționale. Cele străine cu fondatori români au obținut aproximativ 58.1 mil. dolari și 6 runde de investiții.
„Este important de remarcat faptul că analiza de mai sus este puternic influențată de investiția semnificativă de 35 milioane de dolari din seria A a FlowX.AI.
Pentru a putea trage concluzii mai realiste, am decis să o prezentăm separat, împreună cu celelalte două runde mari (Digitail și Veridion), deoarece cea mai mare parte a capitalului din aceste 3 runde nu provenea din România.
De asemenea, trebuie menționat că runda de 2,8 milioane de dolari a Kubeark a fost în întregime finanțată din străinătate”, au menționat autorii analizei.
Te-ar putea interesa și: Fabrica de zahăr de la Luduș reia activitatea. Ministrul Economiei anunță când se vor bucura românii de producția proprie