- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Economiei, despre creșterea taxelor și impozitelor. Decizia anului 2024, după propunerile FMI

29 Jan, 22:26 • Bumbeneci Diana
Ministrul Economiei, despre reformele pe care le propune FMI: „Anul acesta nu vor creşte taxele şi impozitele".
Ministrul Economiei, despre creșterea taxelor și impozitelor. Decizia anului 2024, după propunerile FMI

Ministrul Economiei, Radu Oprea, le promite românilor că taxele și impozitele din România nu vor crește anul acesta, în ciuda recomandărilor FMI. Acesta este sigur că nu vor mai fi alte schimbări privind plățile românilor, mai ales că perioada aceasta este una destul de grea.

Ministrul Economiei, despre creșterea taxelor și impozitelor

FMI a venit în România, în prima sa vizită a anului 2024. Se pare că discuțiile cu autoritățile din România sunt extrem de importante: taxele, impozitele si pensiile românilor. Timp de patru zile, Fondul Monetar Internațional va purta discuții cu Guvernul, dar și cu reprezentanți ai mai multor instituții. Bugetul, inflația și măsurile fiscal bugetare sunt principalele teme ale discuțiilor.

Conform Antena 3 CNN, FMI propune ca recalcularea pensiilor să fie dată în două-trei tranșe. Vrea, de altfel, impozit progresiv de până la 25% pe salariile de peste 8.000 de lei, dar și o singură cotă de TVA în România.

De partea cealaltă se vor consulta reprezentanții FMI și autoritățile din România cu privire la creșterea pensiilor din septembrie, după aplicarea noii legi și a noii formule, mai ales cu privire la sursa banilor: de unde va face rost Guvernul de fonduri pentru aceste majorări.

În acest context, Radu Oprea, ministrul Economiei, a declarat, în direct la Antena 3 CNN, că taxele și impozitele nu vor crește anul acesta în România.

Radu Ștefan Oprea, delarații cu privire taxe și impozite
Radu Ștefan Oprea, delarații cu privire taxe și impozite

Economia românească are o creștere economică substanțială pentru Europa, 3,4% este previzionat. Chiar citeam ultimul articol din The Economist, care spunea că, în următorii ani, România va avea cea mai mare creștere economică în Uniunea Europeană, peste 3%, comparat cu o creștere economică previzionată undeva un 0,5% până în 1% în restul Europei, ceea ce va face ca România să arate din această perspectivă din ce în ce mai bine.

Creșterea economică în acest moment este în principal pe atragerea de fonduri europene, pe dinamica pe care o dau toate proiectele de investiții. Sunt bani foarte mulți în buget, peste 100 de miliarde în investiții. Marile proiecte de infrastructură generează creștere economică, zona IT-ului, a softului generează creștere economică, dar venim cu programe, cu scheme de ajutor de stat, astfel încât să maximizăm aceste creșteri.

Știți foarte bine că astăzi importăm materiale de construcții undeva aproape 70-80%. Venim cu o schemă de ajutor de stat ”Construct Plus”, astfel încât să producem în România mai multe materiale de construcții, astfel încât să maximizăm tot acest potențial pe care îl avem pentru creștere economică.

Până la urmă, ce trebuie să semne pentru români? Mai multe locuri de muncă mai bine plătite. Reușim acest lucru, înseamnă că România va fi cu certitudine mai bine.

FMI vine într-o vizită pe care o face în fiecare an, vor întocmi un raport asupra situației României, cu lucrurile bune, cu lucrurile mai puțin bune care se întâmplă în economia românească”, a declarat ministrul Economiei.

Întrebat cât de mult poate raportul FMI să afecteze ratingul de țară, Radu Oprea a răspuns: ”Eu cred că faptul că gestionăm aceste cheme de ajutor de stat și nu este vorba doar de cele pe care le are astăzi Ministerul Economiei, toate au ca scop reducerea deficitului balanței comerciale, reducem deficitele gemene, înseamnă un rating mai bun de țară, până la urmă, pentru că dacă indicatorii macro-economici vor arăta mai bine, cu certitudine lucrul acesta se întâmplă. Ce înseamnă un rating mai bun de țară? Înseamnă dobânzi mai mici pe care le plătim, înseamnă că economia românească va putea să se împrumute cu dobânzi mai mici și înseamnă costuri mai mici pentru toți românii”.

Cel mai important mesaj, din punctul meu de vedere, pe care îl transmit de fiecare dată mediului de afaceri, este acela că anul acesta nu vor crește taxele și impozitele, pentru că avem nevoie de predictibilitate. Este un jalon în PNRR, care prevede reforma fiscală, dar este un subiect care necesită un dialog intens cu mediul de afaceri”,a mai spus ministrul Economiei la Antena 3 CNN.

Ai mai putea citi: Ministrul Economiei, noi detalii despre plafonarea prețului la alimente și schemele de ajutor de stat în 2024

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține gospodine
Ce se întâmplă dacă pui 500 ml de oțet în mașina de spălat. Trucul ieftin pe care îl știu puține ...
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...