Ministrul Educației, Daniel David, e de părere că s-a ajuns în această situație fiindcă modelele pe care le avem în învățământul liceal nu mai sunt adecvate şi trebuie schimbate, iar de aici a apărut ideea propunerilor pentru noile planuri cadru de la liceu.
”Este o presiune legală. Noua lege regândeşte Bacalaureatul, trebuie să regândim disciplinele şi legătura cu Bacalaureatul. Este o presiune curriculară. Ar trebuit să facem acest lucru din 2021, ca generaţia de la gimnaziu, care a intrat pe noile planuri-cadru în 2017, să intre într-o logică similară, oarecum şi la nivel de liceu. Este o presiune legată de încărcarea pe care o punem pe umerii copiilor noştri. Şi este o presiune care vine din performanţa sistemului, vrând nevrând la orice dată ne uităm, PISA sau alte rezultate internaţionale, performanţa la nivel de liceu nu arată bine. Intră tineri inteligenţi creativi, cu inteligenţă şi creativitate similare celor pe care le vedem şi în alte ţări vestice, nu ies oameni la fel de performanţi. Asta mie îmi spune că modelele pe care le avem în zona învăţământului liceal în acest moment nu mai sunt adecvate. Trebuie să le schimbăm”, a afirmat ministrul Educaţiei, potrivit News.ro.
Daniel David a explicat că în primele zile de dezbatere publică a proiectelor de planuri-cadru a primit crifici dure sau aplauze.
”În primele zile nu am primit decât atitudini de-astea aşa bipolare. Ori critici foarte dure, ori aplauze. Sigur venite din zone diferite. N-are sens acum să mai insist ca să nu antagonizez zonele respective. După primele zile, oamenii au înţeles că totuşi noi suntem serioşi, că avem o perioadă de dezbatere, de consultare, că nu sunt impresionat de critici, nici de laude, că nu mă ajută nici laudele. Suntem deschişi spre analize serioase, astfel încât am început să trecem dincolo de formula nu se poate şi că nu trebuie schimbat sau discutăm pe număr de ore, am ajuns la formula în care regândim modelele în care diverse discipline doresc să se proiecteze în secolul XXI la nivelul învăţământului liceal”, a explicat Daniel David.
Ministrul a mai spus că își dorește ca tinerii să plece specialiști din liceu, cu nivelul de calificare trei-patru, buni cetăţeni, mulţumiţi de propria viaţă, adică echilibraţi psihologic.
”Civilizaţia noastră s-a fondat pe cei doi piloni: ştiinţă şi religie, şi ambii piloni sunt acolo. După aceea ai componenta de cultură naţională. Şi aţi văzut dezbaterile publice pe care le-am avut, inclusiv cu preşedintele Academiei când i-am spus foarte clar, sunt ore şi putem da ore pentru elemente de cultură naţională, în condiţiile în care văd cultură naţională. Noi nu avem geografia României, nu avem istoria României de 20 de ani. Haideţi să regândim istoria, să regândim geografia, să readucem gramatica la liceu fiindcă copiii noştri nu mai vorbesc corect limba română. Şi atunci da, dăm ore pentru elemente de cultură naţională, dar să regândim modelul, nu pe modelul vechi. Şi a patra componentă, acele discipline care ne pregătesc pentru viaţă. Şi aţi văzut acolo consiliere şi orientare, toţi ne plângem de consumul de droguri, ne plângem de comportament alimentar nesănătos, sex neprotejat, agresivitate. Am venit cu propuneri noi legate de stil de viaţă sănătos”, a mai declarat Daniel David.