- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu și la seral în anul școlar 2025-2026

16 Dec, 12:49 • Amarie Giorgiana
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, 16 decembrie, că toți elevii de liceu vor studia o nouă materie. Ministrul a precizat că materia nu este un simplu curs despre trecut şi nu va fi o expunere ideologică, ci o prezentare cu obiectivitate a faptelor. De asemenea, disciplina nu va fi "o judecată a unora sau altora", ci va explica elevilor cele petrecute, invitându-i la o reflecţie critică.
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu și la seral în anul școlar 2025-2026

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, 16 decembrie, că toți elevii de liceu vor studia o nouă materie. Ministrul a precizat că materia nu este un simplu curs despre trecut şi nu va fi o expunere ideologică, ci o prezentare cu obiectivitate a faptelor. De asemenea, disciplina nu va fi „o judecată a unora sau altora”, ci va explica elevilor cele petrecute, invitându-i la o reflecţie critică, notează România TV.

Citește și: Elevii din România ar putea avea mai multe ore la școală. Ligia Deca anunță o nouă decizie

Ministrul Educației, Ligia Deca, despre noua materie care va fi predată în școli

Din anul școlar 2025-2026, materia „Istoria comunismului din România” va fi introdusă în școli. Aceasta va fi obligatorie la clasele a XII-a și a XIII-a din învățământul seral și cu frecvență redusă, potrivit ministrului Educației, Ligia Deca.

„Nostalgia după vremuri de tristă amintire are cauze complexe, însă una dintre cele mai importante dintre aceste cauze este necunoaşterea faptelor istorice. Fenomenul este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât pare să fie înregistrat în cadrul diferitelor categorii de vârstă, inclusiv în rândul tinerilor care nu au trăit nici măcar o zi în regimul comunist, unii fiind născuţi chiar după aderarea României la NATO sau la Uniunea Europeană. (…)

Aceasta este dedicată elevilor din clasele a XII-a învăţământul de zi, respectiv a XIII-a învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă. Cu alte cuvinte, toţi elevii de liceu din România vor parcurge această disciplină. Aş adăuga că toţi elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic, când se apropie de vârsta la care devii matur şi începi să devii cetăţean activ, inclusiv prin gestul democratic de a vota”, a afirmat Deca la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, la evenimentul ’35 de ani de la Revoluţia Română din 1989: Aprobarea programei şcolare pentru disciplina ‘Istoria comunismului din România”.

Ministrul Educației  a declarat și că integrează studii de caz relevante  Radio Europa Liberă, Decretul 770 din 1966 sau Tratatul de la Varşovia pentru a oferi o imagine clară asupra modului în care deciziile politice sau istorice au afectat vieților oamenilor, potrivit Agerpres.

Avem nevoie ca elevii noștri să cunoască și să înțeleagă evenimentele care au determinat trecutul

Mai mult, Ligia Deca a spus că materia nu reprezintă un curs despre trecut, ci o prezentare cu obiectivitate a faptelor. De asemenea, disciplina nu va fi „o judecată a unora sau altora”, ci va explica elevilor cele petrecute, invitându-i la o reflecţie critică.

„O să ne întrebaţi de ce a fost necesară introducerea unei discipline specific dedicate istoriei comunismului din România. (…) În primul rând, contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noştri să cunoască şi să înţeleagă evenimentele care au determinat trecutul şi care marchează încă prezentul.

Avem obligaţia în şcoli şi în universităţi să combatem ignoranţa şi manipularea ce derivă din necunoaşterea istoriei. O cunoaştere inadecvată sau chiar lipsa cunoaşterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influenţa inclusiv comportamentul social şi, am văzut, electoral. În plus, aceste lecţii sunt şi pentru viitor”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a adăugat și faptul că această disciplină vizează dezvoltarea gândirii critice, reflecției civice, dar și empatia istorică.

„Opţionalul ‘Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România’ reprezintă un act de memorie şi recunoştinţă pentru cei care au luptat şi s-au sacrificat pentru ca România să-şi croiască drumul către libertate şi democraţie. (…) Este o lecţie despre fragilitate a libertăţii şi despre cum prin indiferenţă sau complicitate uneori din necunoaştere răul poate deveni banal… Elevii, sperăm, vor înţelege că valorile democratice şi drepturile omului nu trebuie niciodată considerate ca fiind garantate şi că orice derapaj poate avea consecinţe tragice”, a încheiat aceasta.

Citește și: Burse record pentru studenți! Ligia Deca anunță creșterea burselor sociale la 925 de lei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Mugur Isărescu, avertisment cu privire la dezvoltarea inteligenței artificiale: ”Ne îndreptăm, într-adevăr, către o nouă etapă”
Mugur Isărescu, avertisment cu privire la dezvoltarea inteligenței artificiale: ”Ne îndreptăm, ...
Sucurile, energizantele și băuturile calde, interzise în școli. Ministerul Sănătății a pus proiectul de lege în dezbatere publică
Sucurile, energizantele și băuturile calde, interzise în școli. Ministerul Sănătății a pus proiectul ...
Călin Georgescu a contestat decizia BEC la ICCJ. Avocata candidatului: ”Suntem într-o situație de lovitură de stat”
Călin Georgescu a contestat decizia BEC la ICCJ. Avocata candidatului: ”Suntem într-o situație de ...
Meta elimină WhatsApp de pe aceste telefoane. Până când mai pot utilizatorii acestora să folosească aplicația
Meta elimină WhatsApp de pe aceste telefoane. Până când mai pot utilizatorii acestora să folosească ...
Călin Georgescu face primele demersuri juridice după anularea alegerilor: ”Cerem justiției și inclusiv organismelor internaționale să se pronunțe concret și coerent cu privire la anularea dreptului nostru democratic”
Călin Georgescu face primele demersuri juridice după anularea alegerilor: ”Cerem justiției și inclusiv ...
Vezi ce poți face mai bun cu timpul tău liber!
Vezi ce poți face mai bun cu timpul tău liber!
Cum să identifici o mulinetă feeder de încredere: sfaturi și recomandări
Cum să identifici o mulinetă feeder de încredere: sfaturi și recomandări
SURSE Nicușor Dan ar fi gata să candideze la prezidențiale ca independent. Ce partide l-ar susține pe actualul primar al Capitalei
SURSE Nicușor Dan ar fi gata să candideze la prezidențiale ca independent. Ce partide l-ar susține ...
Avertisment Infocons. Ce ”toppinguri” nevăzute are pizza vândută în restaurante din România: până la 25 de E-uri, sare și zahăr mult peste cantitatea zilnică recomandată de medici!
Avertisment Infocons. Ce ”toppinguri” nevăzute are pizza vândută în restaurante din România: ...
Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru români
Ce se întâmplă cu ratele de la 1 ianuarie 2025. Vești bune pentru români
Fumatul interzis în aer liber în unul dintre cele mai vizitate orașe europene. Românii care merg la shopping va trebui să respecte regula
Fumatul interzis în aer liber în unul dintre cele mai vizitate orașe europene. Românii care merg ...
Lidl a inventat săptămâna reducerilor de nouă zile. Produsele preferate de români, la prețuri promoționale înainte de Crăciun
Lidl a inventat săptămâna reducerilor de nouă zile. Produsele preferate de români, la prețuri promoționale ...
Prognoza meteo. Vremea întoarce foaia, e COD GALBEN și PORTOCALIU de vânt, viscol și polei. Este vizat inclusiv Bucureștiul
Prognoza meteo. Vremea întoarce foaia, e COD GALBEN și PORTOCALIU de vânt, viscol și polei. Este ...
Prețul incredibil cu care se vând 27 de sarmale făcute de chef Cătălin Scărlătescu: ”Rețeta proprie de sarmale, care îmbină tot ce este mai bun din bucătăria românească”
Prețul incredibil cu care se vând 27 de sarmale făcute de chef Cătălin Scărlătescu: ”Rețeta ...
Românii sunt mai chibzuiti în cheltuielile de Crăciun. Ce buget au pentru cadourile de sub brad
Românii sunt mai chibzuiti în cheltuielile de Crăciun. Ce buget au pentru cadourile de sub brad
Cine îl moștenește pe Mircea Diaconu. Marele actor a strâns o avere impresionantă
Cine îl moștenește pe Mircea Diaconu. Marele actor a strâns o avere impresionantă
Vlad Petreanu și-a anunțat demisia de la Europa FM. Motivele pentru care renunță la emisiune, după 12 ani: ”M-am frământat mult mai mult timp. Te pregătești pentru una, vine alta”
Vlad Petreanu și-a anunțat demisia de la Europa FM. Motivele pentru care renunță la emisiune, după ...
Gigi Becali explică ce l-a făcut să lăcrimeze în biserică: ”Nu poți înțelege. Se întâmplă în fiecare zi”
Gigi Becali explică ce l-a făcut să lăcrimeze în biserică: ”Nu poți înțelege. Se întâmplă ...