Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu și la seral în anul școlar 2025-2026

16 Dec, 12:49 • Amarie Giorgiana
Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, 16 decembrie, că toți elevii de liceu vor studia o nouă materie. Ministrul a precizat că materia nu este un simplu curs despre trecut şi nu va fi o expunere ideologică, ci o prezentare cu obiectivitate a faptelor. De asemenea, disciplina nu va fi "o judecată a unora sau altora", ci va explica elevilor cele petrecute, invitându-i la o reflecţie critică.
Ministrul Educației, Ligia Deca, anunț privind introducerea unei noi materii. Va fi studiată la liceu și la seral în anul școlar 2025-2026

Ministrul Educației, Ligia Deca, a anunțat luni, 16 decembrie, că toți elevii de liceu vor studia o nouă materie. Ministrul a precizat că materia nu este un simplu curs despre trecut şi nu va fi o expunere ideologică, ci o prezentare cu obiectivitate a faptelor. De asemenea, disciplina nu va fi „o judecată a unora sau altora”, ci va explica elevilor cele petrecute, invitându-i la o reflecţie critică, notează România TV.

Citește și: Elevii din România ar putea avea mai multe ore la școală. Ligia Deca anunță o nouă decizie

Ministrul Educației, Ligia Deca, despre noua materie care va fi predată în școli

Din anul școlar 2025-2026, materia „Istoria comunismului din România” va fi introdusă în școli. Aceasta va fi obligatorie la clasele a XII-a și a XIII-a din învățământul seral și cu frecvență redusă, potrivit ministrului Educației, Ligia Deca.

„Nostalgia după vremuri de tristă amintire are cauze complexe, însă una dintre cele mai importante dintre aceste cauze este necunoaşterea faptelor istorice. Fenomenul este îngrijorător, cu atât mai mult cu cât pare să fie înregistrat în cadrul diferitelor categorii de vârstă, inclusiv în rândul tinerilor care nu au trăit nici măcar o zi în regimul comunist, unii fiind născuţi chiar după aderarea României la NATO sau la Uniunea Europeană. (…)

Aceasta este dedicată elevilor din clasele a XII-a învăţământul de zi, respectiv a XIII-a învăţământul seral şi cu frecvenţă redusă. Cu alte cuvinte, toţi elevii de liceu din România vor parcurge această disciplină. Aş adăuga că toţi elevii vor parcurge această disciplină chiar atunci când se apropie de primul lor vot democratic, când se apropie de vârsta la care devii matur şi începi să devii cetăţean activ, inclusiv prin gestul democratic de a vota”, a afirmat Deca la Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, la evenimentul ’35 de ani de la Revoluţia Română din 1989: Aprobarea programei şcolare pentru disciplina ‘Istoria comunismului din România”.

Ministrul Educației  a declarat și că integrează studii de caz relevante  Radio Europa Liberă, Decretul 770 din 1966 sau Tratatul de la Varşovia pentru a oferi o imagine clară asupra modului în care deciziile politice sau istorice au afectat vieților oamenilor, potrivit Agerpres.

Avem nevoie ca elevii noștri să cunoască și să înțeleagă evenimentele care au determinat trecutul

Mai mult, Ligia Deca a spus că materia nu reprezintă un curs despre trecut, ci o prezentare cu obiectivitate a faptelor. De asemenea, disciplina nu va fi „o judecată a unora sau altora”, ci va explica elevilor cele petrecute, invitându-i la o reflecţie critică.

„O să ne întrebaţi de ce a fost necesară introducerea unei discipline specific dedicate istoriei comunismului din România. (…) În primul rând, contextul actual confirmă faptul că avem nevoie ca elevii noştri să cunoască şi să înţeleagă evenimentele care au determinat trecutul şi care marchează încă prezentul.

Avem obligaţia în şcoli şi în universităţi să combatem ignoranţa şi manipularea ce derivă din necunoaşterea istoriei. O cunoaştere inadecvată sau chiar lipsa cunoaşterii faptelor istorice din perioada regimului comunist lasă loc unor distorsiuni care pot influenţa inclusiv comportamentul social şi, am văzut, electoral. În plus, aceste lecţii sunt şi pentru viitor”, a mai spus ministrul Educaţiei.

Ligia Deca a adăugat și faptul că această disciplină vizează dezvoltarea gândirii critice, reflecției civice, dar și empatia istorică.

„Opţionalul ‘Istoria Revoluţiei din 1989 şi a schimbării de regim din România’ reprezintă un act de memorie şi recunoştinţă pentru cei care au luptat şi s-au sacrificat pentru ca România să-şi croiască drumul către libertate şi democraţie. (…) Este o lecţie despre fragilitate a libertăţii şi despre cum prin indiferenţă sau complicitate uneori din necunoaştere răul poate deveni banal… Elevii, sperăm, vor înţelege că valorile democratice şi drepturile omului nu trebuie niciodată considerate ca fiind garantate şi că orice derapaj poate avea consecinţe tragice”, a încheiat aceasta.

Citește și: Burse record pentru studenți! Ligia Deca anunță creșterea burselor sociale la 925 de lei

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Gabriela Cristea a ajuns cu fetița cea mică la doctor. Ce a pățit Iris: „Metodele noi impun blândețe și toleranță”
Gabriela Cristea a ajuns cu fetița cea mică la doctor. Ce a pățit Iris: „Metodele noi impun ...
5 greșeli financiare care te pot costa scump dacă ai peste 45 de ani
5 greșeli financiare care te pot costa scump dacă ai peste 45 de ani
Roxana Ciuhulescu, momente grele la început de an. Cum și-a găsit mama în casă, după ce nu i-a mai răspuns la telefon: „A trebuit să-i sparg ușa”
Roxana Ciuhulescu, momente grele la început de an. Cum și-a găsit mama în casă, după ce nu i-a ...
Toți românii care fac asta riscă amendă de 30.000 de lei. Poliția este cu ochii în patru și nu iartă pe nimeni
Toți românii care fac asta riscă amendă de 30.000 de lei. Poliția este cu ochii în patru și nu ...
Mierea din România, mai sănătoasă decât mierea de Manuka. Ce au descoperit cercetătorii
Mierea din România, mai sănătoasă decât mierea de Manuka. Ce au descoperit cercetătorii
Coca-Cola, nevoită să producă și mai mult plastic în 2025, după anunțul lui Donald Trump: „Dacă aluminiul devine mai scump, ne vom concentra pe PET-uri”
Coca-Cola, nevoită să producă și mai mult plastic în 2025, după anunțul lui Donald Trump: „Dacă ...
Se închide o fabrică Panasonic. Câți oameni vor fi dați afară
Se închide o fabrică Panasonic. Câți oameni vor fi dați afară
Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
Tinerii din România pot câștiga un salariu de 7.200 de lei. Ce trebuie să facă pentru acești bani
Alina Sorescu dezvăluie ce pensie alimentară primesc fiicele ei de la tatăl lor: „El a declarat că are venituri lunare de 807 lei”
Alina Sorescu dezvăluie ce pensie alimentară primesc fiicele ei de la tatăl lor: „El a declarat ...
VIDEO Donald Trump și Elon Musk, față în față în Biroul Oval. Miliardarul despre SUA: „Dacă nu facem ceva, țara va intra în faliment”
VIDEO Donald Trump și Elon Musk, față în față în Biroul Oval. Miliardarul despre SUA: „Dacă ...
Gigantul auto chinez BYD revoluționează piața autovehiculelor electrice. Mașini cu sistem de condus autonom la prețuri mai mici decât o Dacie nouă
Gigantul auto chinez BYD revoluționează piața autovehiculelor electrice. Mașini cu sistem de condus ...
Vești bune pentru români. Autoritățile iau în calcul prelungirea schemei de plafonare a prețurilor la gaze cu un an
Vești bune pentru români. Autoritățile iau în calcul prelungirea schemei de plafonare a prețurilor ...
Cum ne poate afecta ora de vară 2025. Avertismentul medicilor: „Este indicat și benefic”
Cum ne poate afecta ora de vară 2025. Avertismentul medicilor: „Este indicat și benefic”
Sfântul Valentin 2025: În calendarul ortodox nu este pe 14 februarie!
Sfântul Valentin 2025: În calendarul ortodox nu este pe 14 februarie!
Cu cât își vinde Adelina Pestrițu bolidul de lux, un Mercedes G Class. Mașina are peste 500 de cai-putere, iar prețul nu este pentru toate buzunarele
Cu cât își vinde Adelina Pestrițu bolidul de lux, un Mercedes G Class. Mașina are peste 500 de cai-putere, ...
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
Valentine’s Day 2025. Câți bani cheltuiesc românii de Ziua Îndrăgostiților
Alexandru Papadopol se însoară pe 14 februarie cu actrița Cristiana Luca, mai mică cu 20 de ani decât actorul: „Ruxi a aflat din presă”
Alexandru Papadopol se însoară pe 14 februarie cu actrița Cristiana Luca, mai mică cu 20 de ani decât ...
”Trucuri” esențiale când îți negociezi salariul. Dacă le aplici, ai șanse mari să obții cât dorești
”Trucuri” esențiale când îți negociezi salariul. Dacă le aplici, ai șanse mari să obții cât dorești