Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat aprobarea în Guvern a unui memorandum care prevede demersuri de realizat în vederea fuziunii dintre ELCEN (principalul producător de energie termică al Capitalei) și Compania Municipală Termoenergetica a Primăriei, operatorul sistemului centralizat de transport și distribuție a agentului termic din București, proiect mai vechi, eșuat în urmă cu 5 ani, relatează Profit.ro.
„De ce e nevoie de această fuziune? Pentru că e nevoie de un sistem centralizat de producție, transport, distribuție și furnizare a agentului termic. Vedem problemele de fiecare zi ale zecilor de mii de bucureșteni care nu au căldură și apă caldă. Pentru că ambele companii trebuie să lucreze împreună când vorbim de investiții.
Degeaba ne pregătim noi să lansăm, în prima jumătate a acestui an, apeluri de proiecte de modernizare a CET-urilor (ELCEN – n.r.), dacă nu se modernizează și rețeaua de termoficare. Nu mai vorbesc de toate economiile de costuri care rezultă dintr-o fuziune″, a spus Burduja, după ședința de Guvern.
Sebastian Burduja și-a exprimat în mai multe rânduri dorința de a candida din partea PNL pentru postul de primar general al Capitalei la alegerile locale din 2024 și l-a criticat de multe ori pe Nicușor Dan pentru problemele sistemului centralizat de termoficare din București.
Memorandumul aprobat miercuri de Guvern mandatează Ministerul Energiei pentru a întreprinde toate demersurile legale necesare în vederea realizării serviciului public de alimentare cu energie termică prin sistem centralizat (SACET) în Municipiul Bucuresti, prin fuziunea dintre Societatea Electrocentrale București SA și Compania Municipală Termoenergetica București SA. Conform sursei, entitatea rezultată în urma fuziunii – „nu va avea ca unic acționar Municipiul București, ci va avea doi acționari, Statul Român (adică administrația centrală – n.r.) și Municipiul București”.
Pentru realizarea acestui lucru, e nevoie în primul rând de modificarea legislației în vigoare, astfel încât, în urma fuziunii, societatea absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune să poată continua prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică în Municipiul București (producere, transport, distribuție și furnizare energie termică), prin gestiune directă, prin cesionarea Contractului nr. 7/29.11.2019, semnat intre Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetica București – Ilfov și Compania Municipală Termoenergetica București, cu toate drepturile și obligațiile izvorâte din acest contract și din legislația aplicabilă, deținute în prezent de Termoenergetica.
„Ministerul Energiei va solicita către Primarul General al Municipiului București transmiterea unui punct de vedere prin care acesta își va putea exprima acordul de principiu (neangajant) pentru realizarea fuziunii″, mai scrie în document, termenul propus de transmitere a solicitării fiind de circa 2 săptămâni.
Ministerul Energiei mai arată că, având în vedere prevederile legii nr. 325/2006, încadrarea strictă a activității ELCEN în cadrul definit de acest act normativ este neclară, deși, în substanță, rezultatul activității sale comerciale (producția energiei termice) este destinată serviciului public.
Așadar, în ciuda faptului că ELCEN participă la activitatea de producere a agentului termic ce este transportat, distribuit și furnizat mai departe de către Termoenergetica, activitatea acesteia este desfășurată în cadrul juridic al unei societăți comerciale cu capital de stat, având acționar majoritar statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participație de 97.51%, și nu la nivelul unităților administrativ teritoriale, așa cum este prevăzut în art. 2 din Legea nr. 325/2006.
„Neclaritatea încadrării activității ELCEN privind producerea energiei termice în categoria unui serviciu public, este raportată la prevederile art. 2 alin (1) din legea nr. 325/2006 (“Legea serviciului public de alimentare cu energie termică”), de unde rezultă că ,,serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat face parte din sfera serviciilor comunitare de utilități publice și cuprinde totalitatea activităților privind producerea, transportul, distribuția și furnizarea energiei termice, desfășurate la nivelul unităților administrativ-teritoriale sub conducerea, coordonarea, controlul și responsabilitatea autorităților administrației publice locale sau asociațiilor de dezvoltare comunitară ….”.
Or, după cum am arătat anterior, ELCEN are ca principal acționar Statul Român prin Ministerul de Energiei (97% din acțiuni), activitatea sa de producție de energie termică nefiind sub conducerea, coordonarea, controlul și responsabilitatea Municipiului București″, scrie în document.
Toate obligațiile prevăzute de lege în sarcina Municipiului București cu privire la termoficare, inclusiv cea de acoperire a pierderilor induse de prestarea serviciului public de producție, transport, distribuție și furnizare a energiei termice pentru populație în sistem centralizat și neacceptate în preț/tarif, după realizarea fuziunii, se vor menține, chiar dacă societatea absorbantă sau, după caz, noua societate rezultată din procedura de fuziune nu s-ar mai afla în subordinea acestei unități administrative teritoriale, ceea ce presupune asumarea, în continuare, a riscurilor rezultate din prestarea serviciului public de alimentare cu energie termică.
Foarte important, potrivit memorandumului, fuziunea se va realiza cu condiția ca, la data fuziunii, toate datoriile Termoenergetica față de ELCEN să fie plătite, cu termen estimat de 180 de zile de la modificările legislative menționate mai sus.
„După finalizarea procedurii de fuziune, Municipiul București are posibilitatea realizării unui aport de capital la societatea absorbantă sau, după caz, la noua societate rezultată din procedura de fuziune, prin majorarea capitalului acesteia, în funcție de disponibilitățile financiare pe care le are la dispoziție″, mai este prevăzut în document.