Taxa pe soare a fost abrogată în Guvern. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat joi, în ședința de Guvern, că a propus eliminarea posibilității ca ANRE să impună o „taxă pe soare” pentru prosumatori.
„Am propus abrogarea posibilității impunerii acelei taxe pe soare, abrogarea articolului care din 2026 ar fi dat, eventual, posibilitatea ANRE să impună o taxă prosumatorilor. Încurajăm fenomenul prosumatorilor, sunt astăzi peste 120.000 de prosumatori în România, cu o putere instalată de peste 1.500 MW”, a declarat ministrul, un act normativ în acest sens urmând să fie adoptat în ședința de Guvern de joi.
Hotărârea vine la scurt timp după ce Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) a solicitată Guvernului eliminarea prevederilor legale care ar permite ANRE să taxeze autoconsumul prosumatorilor. În acest sens, membrii generali ai asociaţiei sunt de părere că prosumatorii plătesc deja pentru contorizarea „taxei pe soare”.
Varianta prosumatorilor
„ANRE a pregătit infrastructura pentru taxarea autoconsumului pe banii prosumatorilor. Ca să poţi obţine certificatul de racordare ca prosumator este nevoie să adaugi suplimentar un tablou sigilabil cu siguranţe. În acest tablou sigilabil, urmează să fie instalat un contor pentru măsurarea autoconsumului. În unele cazuri acest contor a fost deja instalat.
Prosumatorii plătesc în plus pentru aceste echipamente fără să aibă beneficii sau să fie informaţi de rolul acestui contor pe autoconsum. De ce se instalează contoare suplimentare pentru măsurarea autoconsumului dacă Guvernul şi ANRE nu intenţionează să aplice ‘taxa pe soare’?”, se menţionează în comunicatul asociației.
Citește azi: 2024 aduce inovație medicală: Ce trebuie să știe românii despre noile schimbări la Cardul de Sănătate
„În declaraţiile oficiale, reprezentanţii Guvernului şi ANRE au încercat să acrediteze ideea că ‘taxa pe soare’ poate fi aplicată doar începând cu 2026, dacă puterea instalată a prosumatorilor din România va atinge 8% din puterea totală instalată în România. Această afirmaţie este falsă, deoarece OUG prevede că cei care au beneficiat de finanţare (Casa Verde, Electric UP etc.) şi cei care au peste 30 kW pot fi taxaţi în orice moment printr-un ordin ANRE.
Încercarea de a promova ideea că este normal să taxezi autoconsumul din 2026 dacă puterea atinge 8% este o acţiune agresivă şi nejustificată faţă de prosumatori. Nu este normal să taxăm autoconsumul astăzi sau în 2026, indiferent de puterea instalată”, mai spun reprezentanţii APCE.
Aceştia mai susţin că o altă „temă falsă” promovată de autorităţi a fost aceea că introducerea „taxei pe soare” este o obligaţie a României de a transpune o directivă europeană.