Întrebat despre creșterea prețurilor la gaze naturale și energie electrică, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că schema actuală e în vigoare până în luna martie a anului 2025. „La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a mai precizat el.
„Stăm foarte bine. La această oră avem o rezervă de aproape 83% înmagazinată, iar la 1 septembrie, conform angajamentului în faţa Comisiei Europene, trebuie să depăşim 90%, ceea ce vom face fără probleme. Avem practice un record istoric de rezervă. În momentul acesta este cu aproximativ 580 de milioane de metri cubi mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar stocurile totale sunt de aproximativ 2,6 miliarde de metri cubi”, a afirmat Sebastian Burduja, întrebat vineri la TVR Info, cum stă România cu stocurile de gaze naturale pentru sezonul rece care va veni.
Sebastian Burduja a mai spus că, dacă iarna aceasta va fi grea, există posibilitatea ca România să apeleze la rezervele de gaze din Azerbaidjan. Țara noastră are la dispoziție o capacitate suplimentară de un miliard de metri cubi.
„Dacă vom avea o iarnă foarte grea, întotdeauna avem posibilitatea de a apela la gaz din Azerbaidjan unde avem rezervată o capacitate adiţională de până la un miliarde de metri cubi. Aşadar, mesajul meu foarte clar pentru toţi românii este să stea liniştiţi pentru că nu vor tremura de frig la iarnă”, a explicat Burduja.
În ceea ce privește plafonarea facturilor românilor la gaze și energie electrică, Burduja a spus că „e o întrebare foarte bună pentru Ministerul Finanţelor”.
„Noi, ca Minister al Energiei, am susţinut întotdeauna că trebuie să existe o protejare pentru consumatorii vulnerabili şi în special în segmentul casnic, iar pentru casnic discutăm mai ales de întreprinderile mici şi mijlocii, de companiile româneşti care au nevoie de sprijin pentru a rămâne competitive. Schema actuală este în vigoare până în martie 2025. La nivelul Comisiei Europene cel puţin până în martie 2024, deci dincolo de iarna care urmează putem să păstrăm această schemă”, a completat ministrul PNL.
Ministrul a explicat că, dacă se va pune problema ajustării schemei existente, acest lucru va fi făcut cu multă prudență.
„Dacă se va pune problema ajustării schemei, o vom face doar pentru a respecta faptul că în piaţă preţurile au scăzut şi la gaz şi la energie electrică, dar cu foarte multă prudenţă. Pentru că în contextul unei ierni grele, în contextul unei evoluţii imprevizibile în Ucraina, în contextul multor alte variabile pe care nu le putem cunoaşte, ne putem aştepta la o creştere de preţuri. Şi atunci nu dorim să îi expunem pe români, nici pe companiile româneşti la aceste fluctuaţii”, a completat ministrul Energiei.