- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Energiei face noi declarații despre plafonarea prețurilor la energie! Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu românii din peste 4,5 milioane de gospodării

18 Jul, 18:23 • Bumbeneci Diana
Vești noi pentru românii din 4,5 milioane de gospodării. Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu plafonarea prețurilor.
Ministrul Energiei face noi declarații despre plafonarea prețurilor la energie! Sebastian Burduja anunță ce se întâmplă cu românii din peste 4,5 milioane de gospodării

Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are aprobate cereri de la furnizori pentru decontări în sumă de două miliarde lei, însă Ministerul Energiei nu are bani şi ar avea nevoie de un act normativ pentru a putea trage bani din taxa de solidaritate. Despre întreaga situație din România a vorbit astăzi ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

M-am întâlnit cu asociaţiile de profil, cred că de cinci, şase ori în 3 săptămâni şi jumătate, 4 săptămâni. Deci m-am văzut constant cu ei, cât şi cu marii furnizori din sistemul energetic românesc. Am recepţionat acest mesaj (că sunt întârzieri cu efectuarea deconturilor). Sigur că Ministerul Energiei este de partea lor, pentru că noi ne dorim un sistem energetic sănătos, în care aceste companii să aibă fluxul financiar pentru a susţine zona de preţuri plafonate şi, sigur, compensările, pentru că ei practic le plătesc înainte consumatorului final.

Deci acoperă aceste costuri ulterior, decontând după o validare la ANRE, de la Ministerul Energiei pentru consumatorii non-casnici, de la Ministerul Muncii pentru consumatorii casnici. În acest moment, noi avem solicitări aprobate de ANRE în valoare de 2 miliarde de lei, pe care Ministerul Energiei le-ar putea plăti mâine, dacă ar avea aceste surse bugetare în buget. Nu le avem şi încercăm împreună cu Ministerul de Finanţe şi cu Ministerul Muncii să găsim soluţia corectă pentru a putea plăti aceste sume de bani”, a explicat ministrul Energiei.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei
Sebastian Burduja, ministrul Energiei

El a subliniat că probabil sumele vor fi decontate din taxa de solidaritate aplicată profiturilor excepţionale pe care companiile din energie le-au înregistrat, însă acest lucru nu se poate face fără o intervenţie legislativă.

„Asta înseamnă promovarea unui act normativ, probabil o ordonanţă de urgenţă, împreună cu Ministerul Finanţelor şi Ministerul Muncii, prin care să putem trage aceşti bani din acest fond”, a punctat Sebastian Burduja.

În ceea ce priveşte plafonarea preţurilor la energie, ministrul a precizat că mesajul Comisiei Europene a fost ca aceste măsuri să fie „mai bine ţintite”, sprijinul statului să meargă către acei consumatori cu adevărat vulnerabili şi că autorităţile vor analiza dacă este necesară o revizuire a schemei.

„România şi-a asumat o schemă importantă, cu un efort bugetar important, şi aici domnul ministru Boloş (ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, n.r) are un cuvânt de spus, pentru că în fiecare lună bugetul statului trebuie să susţină aceste plafonări, compensări. Discutăm, din datele pe care le am de la ANRE, de peste 4,5 milioane de gospodării care au plătit lunar pentru energia electrică cam 35-40 lei.

Este o sumă, dar totuşi rezonabilă în contextul inflaţiei, în contextul a tot ceea ce s-a întâmplat în ultima perioadă. Şi atunci, împreună cu ANRE, în primul rând, pentru că dânşii reglementează piaţa şi gândesc aceste scheme, şi cu celelalte autorităţi vom sta la masă şi vom vedea dacă o revizuire a schemei este necesară. Oricum, legislaţia prevede că ea trimestrial trebuie evaluată şi vedem în ce modalitate o putem continua. De la nivel european, mesajul pe care l-am primit este că până în martie 2024 putem continua cu această schemă”, a spus Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a participat marţi, la Cernavodă, la semnarea unui Memorandum de înţelegere între Nuclearelectrica şi Energocom, furnizorul de energie din Republica Moldova.

Ai mai putea citi și: Salarii 1 ianuarie 2024. Venituri mai mari pentru o categorie de români, începând cu anul viitor

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci