Sebastian Burduja a transmis, luni seară, printr-o postare pe Facebook, un mesaj tranșant cu privire la știrile care susțin că România riscă să rămână fără gaz în această iarnă. Ministrul Energiei a subliniat că stocurile actuale depășesc necesarul pentru sezonul rece.
„Am mai scris undeva: dezinformarea este una dintre cele mai mari amenințări la adresa securității naționale. Campanii bine finanțate, bazate pe știri false, alarmiste, au un singur scop: să vă sperie și să vă distrugă încrederea în instituțiile democratice ale României. E drept că instituțiile nu sunt perfecte, dar sunt întotdeauna preferabile unei dictaturi oarbe, proruse şi antioccidentale, deci antiromânești.
Zilele acestea suntem bombardați de știrea că, vezi Doamne, nu mai avem gaz în depozite și rămânem în frig. Unii ar continua, probabil, cu asta — “ce bine ne era nouă să putem acum apela la gazul rusesc…” Doar că România are la zi aproape 2 miliarde de normal metri cubi în depozite, la un consum zilnic de până în 40 de milioane de normal metri cubi, pe care îl acoperim din ceea ce producem în timpul sezonului rece (20-25 milioane normal metri cubi) și din ceea ce extragem din depozite (diferența până la acoperirea consumului, deci maxim 20 de milioane de normal metri cubi, deși capacitatea maximă de extragere este de până la 35 de milioane de normal metri cubi)”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.
Sebastian Burduja: „Avem 2000 de unități stocate”
„Pe înțelesul tuturor: avem 2000 de unități stocate, consumăm 20 pe zi, deci în două luni vom consuma 1200 de milioane de normal metri cubi și vom rămâne cu 800 de milioane de normal metri cubi. În martie, ne așteptăm la un consum total de 300 de milioane de normal metri cubi.
După care începe ciclul de injecție și începem iar să stocăm cantități pentru iarna următoare. Deci avem cam jumătate de miliard de normal metri cubi de gaz mai mult decât necesarul în depozite.
Dar există și știri complet false, nu doar alarmiste. Un fost candidat la prezidențiale, acum câteva zile, a declarat că România “spală bani europeni” și vinde gaze ieftine în Republica Moldova și le importă apoi mai scump din Ucraina.
O asemenea inepție nu mă așteptam să aud, nici măcar de la cel care crede că centralele eoliene nu produc energie electrică, că omul nu a ajuns niciodată pe Lună sau că “șansa României este înțelepciunea rusească.” Pur și simplu nu există nicio bază reală care să susțină afirmația importului de gaze scumpe din Ucraina”, a continuat ministrul.
„Da, România (de fapt, furnizori privați) exportă gaze în Republica Moldova, cam 5 milioane de normal metri cubi în ultimele zile, ceea ce îi ajută pe frații noștri de peste Prut, care au cumpărat acest gaz în condiții de piață și – repet – de la companii private! Tot companii private importă via Bulgaria cantități similare de gaz, deci nu ne afectează capacitatea de a ne acoperi consumul național! Doar că unii aleg să ignore că România are gaz și preferă să bea gaz, adică să mintă de îngheață apele.
Ceea ce România a făcut bine în ultimii ani este investiția în gazoductul Iasi-Ungheni, care are capacitate de transport de peste 6 milioane de normal metri cubi, ceea ce acoperă cu brio consumul de gaz dintre Prut și Nistru. Pentru asta Transgaz și instituțiile statului român, aceleași care sunt adesea criticate, merită toate felicitările. Așa cum acum am prioritizat linia de interconexiune Suceava-Bălți pentru asigurarea accesului fraților noștri la energie electrică din România, în condiții sporite de siguranță. Acestea sunt exact punțile de care avem nevoie pentru a trece Prutul!”, a subliniat Sebastian Burduja.
„Pe cine deranjează că ajutăm Chișinăul? Fix pe cei manevrați de Moscova, cei care nu au putut gândi decât un copy-paste penibil la campania lui Vladimir Putin (călare, judo, baie în lac înghețat), cei care continuă să creadă că îi pot păcăli pe români cu știri și date false. Pe mine nu mă intimidează amenințările și tacticile lor. Aceștia sunt adversarii României, care ne subminează independența energetică și ne vor “suverani” dar complet dependenți de gazul rusesc.
Și încă o veste proastă pentru ei: România a devenit anul trecut producătorul numărul 1 (da, cel mai mare) de gaz din UE, Romgaz depășind toate așteptările și reluând marile exploatări, inclusiv la Caragele (de unde e și poza de mai jos), iar din 2027 vom scoate gaz din Neptun Deep, de la mare adâncime în largul Mării Negre, și ne vom dubla efectiv producția. Asta înseamnă o țară puternică și cu adevărat stăpână pe soarta ei, nu în bătaia crivățului rusesc”, a scris Sebastian Burduja, pe Facebook, potrivit
mediafax.ro.