Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, a confirmat faptul că schema de plafonare a prețului de energie a costat România, anul trecut, aproximativ 15 miliarde de lei. Anul acesta, în iarnă, va costa nouă miliarde de lei, iar anul viitor circa trei miliarde de lei, conform celor de la News.ro.
„Preţul gazelor şi energiei electrice a scăzut faţă de vârful crizei energetice. Această schemă ne costă mai puţin. Dacă acum un an a costat la 15 miliarde de lei, anul acesta ne va costa în jur de nouă şi anul viitor, în jur de trei. De ce am insistat să păstrăm schema de compensare – plafonare, tocmai că evoluţiile în piaţa globală sunt impredictibile, e un conflict în Ucraina, e un conflict în Orientul Mijlociu, nu ştiu ce va face Iranul sau Arabia Saudită, dacă acest conflict se va extinde.
Şi atunci decât să-i supui pe români unei presiuni, unei incertitudini din perspectiva preţului la factură e o schemă care funcţionează, e asigurat al patrulea cel mai ieftin gaz din Uniunea Europeană pentru consumatorul român şi aproximativ cinci milioane de gospodării au plătit 35 de lei la curent electric pe lună”, a declarat Sebastian Burduja, duminică la Prima News, cu privire la subvenţia pentru preţul la energie în condiţiile în care sunt probleme la buget sau cu ţinta de deficit, conform celor de la știripesurse.ro.
Ai putea fi interesat și de: Electric Up – programul care aduce 480 milioane lei românilor. Sebastian Burduja: „S-au depus eforturi susținute din partea echipei Ministerului Energiei”
De asemenea, Sebastian Burduja a fost întrebat despre suma care va fi alocată din partea României de la bugetul de stat către această plafonare.
„Vă spuneam, anul ăsta a undeva la nouă miliarde de lei. Acum, în total, schema a costat undeva la 21-22 miliarde de lei. E adevărat, trebuie să ştim cu toţii diferenţa între preţul la factură şi preţul din piaţă a fost şi este suportată de furnizori şi furnizorii vin către Ministerul Energiei şi către Ministerul Muncii şi sunt cele două ministere care decontează aceste facturi după validare de către ANRE, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul energiei şi ne spun aveţi să ne daţi bani.
Avem să le dăm bani, în momentul ăsta doar Ministerul Energiei are undeva la 1,8 miliarde de lei datorie către furnizori. Furnizorii s-au dus către bănci, au făcut credite, au costuri cu dobânzile, au o expunere destul de mare în sectorul bancar, deci e o situaţie care nu e uşor de gestionat, dar cred că în următoarele luni putem să o degrevăm şi mizăm pe faptul că la început anului viitor, cu un nou buget, vom putea să recuperăm din aceste sume datorate”, a adăugat Ministrul Energiei, potrivit sursei citate.
Ai putea fi interesat și de: Sebastian Burduja, ministrul Energiei: „Ne-am asumat o misiune aproape imposibilă”