Ministrul Finanţelor a anunţat că taxele şi impozitele vor creşte doar în măsura în care acestea sunt jaloane PNRR. Adrian Câciu a spus, însă, că nu va fi vorba despre o ajustare masivă. El a precizat că este prevăzut în PNRR ca, până în 2026, după analiza regimului fiscal, să se intre pe o serie de ajustări.
„Am spus destul de clar şi am fost destul de clar că, în 2023 şi în 2024, o ajustare masivă nu va mai avea loc, jalonul din PNRR spunându-ne ce am avut de făcut până în 2023. Pe de altă parte, tot în PNRR se prevede ca, până în 2026, după analiza regimului fiscal, să intrăm pe o serie de ajustări”, a explicat Adrian Câciu.
Şeful de la Finanţe a adăugat că eventualele majorări de taxe şi impozite vor fi făcute publice după deciziile coaliţiei, dar nu mai devreme de 2024.
”O să vedeţi la momentul în care începem această dezbatere şi implementarea să se facă în 2025, 2026 pe anumite zone, pentru că se pune întotdeauna un subiect ca şi cum ar fi un subiect care-i defavorizează pe unii sau pe alţii, acolo unde sunt distorsiuni economice create de sistemul fiscal”, a mai spus Adrian Câciu.
Referitor la datele publicate de Comisia Naţională de Prognoză privind evoluţia economiei, ministrul a spus că, dacă 2022 a fost un an de compensare şi de diminuare a efectelor negative, 2023 va fi anul de recuperare, iar 2024 ar urma să fie anul în care va creşte puterea de cumpărare şi la cetăţeni, şi la companii.
Citeste si Studiu incredibil! Criza financiară ar avea de fapt un efect benefic asupra românilor!
Adrian Câciu a anunţat că Guvernul a aprobat şi plafonul pentru programul Prima Casă, pentru anul 2023, un plafon în valoare de 1,5 miliarde de lei.
”Face parte această aprobare rapidă a plafoanelor pentru programele cu garanţii de stat o aprobare rapidă, pentru că interesul Guvernului este ca banii să ajungă cât mai rapid în economie şi către beneficiari, către cetăţeni. Este din punctul nostru de vedere, un instrument prin care putem să sprijinim beneficiarii, mai ales cei tineri, pentru a-şi achiziţiona o locuinţă cu condiţii de finanţare ceva mai favorabile decât ceea ce oferă piaţa bancară în acest moment, mai ales în condiţiile în care dobânzile sunt ridicate şi elementele de avans şi garanţii sunt destul de limitate şi restrictive”, a spus ministrul Câciu.
Ministrul Finanţelor îi încurajează pe români să apeleze la acest program, astfel încât acest plafon să fie epuizat până la jumătatea anului şi să poată fi suplimentat.
Câciu a anunţat, totodată, că acest program este în convergenţă cu celelalte programe guvernamentale. Zilele trecute, a fost semnat ordinul pentru programul Rural Invest şi acum urmează să se facă convenţiile cu băncile. Ulterior, va fi semnată alocarea plafoanelor pentru programul IMM Invest Plus.