- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Finanțelor, anunț sumbru despre majorarea pensiilor. „Trebuie să fim atenți!’

07 Aug, 08:18 • Bumbeneci Diana
Ministrul Finanțelor face noi precizări despre pensiile majorate. Oficialul anunță care este stadiul calculării pensiilor în România.
Ministrul Finanțelor, anunț sumbru despre majorarea pensiilor. „Trebuie să fim atenți!'

Pentru că milioane de români și-au arătat temerile cu privire la o majorare imposibilă a pensiilor, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a făcut noi declarații pentru a lămuri situația. Oficialul susține că nu există probleme în România pentru asigurarea resurselor financiare.

Marcel Boloș, despre recalcularea pensiilor

„Impactul este bugetat și cuprins în bugeul de stat. Nu există probleme pentru asigurarea resurselor financiare. Noi, pe de altă parte, trebuie să fim atenți la încasarea veniturilor.. Din acest motiv facem demersuri, pentru ca îmbunătățirea să fie pozitivă”, a spus Marcel Boloș, la postul Digi24.

În acest context, conducerea Casei Naționale de Pensii a transmis că distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor se va desfășura între 15 și 31 august. Angajații Poștei Române vor distribui  documentele doar titularilor acestor drepturi, iar pensionarii au obligația să semneze de primire.

Cei care nu vor fi acasă le vor putea ridica de la sediile poștale și apoi de la Casele teritoriale de pensii. Dacă la recalculare pensia este mai mică decât înainte, beneficiarii vor rămâne cu pensia cea mai avantajoasă. Tot Casa Națională de Pensii a precizat că după această etapă și până pe 15 septembrie urmează livrarea pensiilor.

Marcel Boloș se arată afectat de atacurile lansate la nivel politic

Ministrul Finanţelor Publice, Marcel Boloş, acuză, luni seară, că toate propunerile şi intenţiile sale se răstălmăcesc” în mod toxic”, fiind folosite pentru dezinformare. ”Refuz să cred că dacă eşti candidat la prezidenţiale uiţi instant legea”, afirmă Boloş, precizând, de asemenea, că partidele i-au reproşat că nu a prezentat aceste propuneri la nivel politic.
”Ce doriţi: consultare cu partidele sau cu mediul de afaceri?”, a mai transmis ministrul Finanţelor, explicând că aceste momente trebuie depăşite, iar România fiscală trebuie să se modernizeze şi să crească veniturile la buget.

Atunci când eşti ministrul Finanţelor şi ai în faţă 175 miliarde lei creanţe neîncasate la buget, un GAP TVA de 32 miliarde lei, un GAP de impozit pe venit de 19 miliarde lei, un GAP la contribuţiile sociale de 53 miliarde lei, îţi pui în permanenţă întrebarea: ce este corect de făcut pentru ca mediul de afaceri şi popoluaţia să nu aibă parte de noi şi noi sarcini fiscale? Pentru că introducerea de noi taxe NU este o soluţie. În acelaşi timp, te uiţi în jur cum unii aleg să răstălmăcească în mod toxic intenţiile şi prevederile unor propuneri pentru a-şi urmări propriile interese politice şi pentru a induce în eroare opinia publică”, a scris, luni seară, pe Facebook, ministrul Finanţelor.

Citește și: Plățile cash, restricționate pentru o categorie de români. Marcel Boloș: „Este un lucru de normalitate”

Marcel Boloș, despre recalcularea pensiilor
Marcel Boloș, despre recalcularea pensiilor

Marcel Boloş îi acuză pe cei care îi răstălmăcesc propunerile că, ”în loc să contribuie constructiv la dezbaterea publică şi să propună soluţii viabile, preferă să recurgă la denigrarea” sa şi la dezinformare.

”Aceasta este o dovadă clară a lipsei de responsabilitate şi a incapacităţii de a oferi alternative reale şi constructive pentru problemele cu care se confruntă România”, a mai scris ministrul, referindu-se la câteva dintre propunerile pe care le consideră bune pentru mediul de afaceri care este corect şi cinstit.

”Am publicat în dezbatere un proiect de act normativ pentru modificarea codului de procedură fiscală. Proiect pe care l-am discutat cu mediul de afaceri înainte să îl urcăm pe site-ul instituţiei şi de la care încă primim feedback. Le mulţumesc pe această cale.

Una dintre prevederi spune că tranzacţiile pentru clădiri, terenuri şi mijloace de transport sunt condiţionate de achitarea obligaţiilor vânzătorului faţă de ANAF (TVA, impozit pe venit, contribuţii sociale). O astfel de prevedere există deja de mult timp, pentru achitarea obligaţiilor la bugetele locale. Refuz să cred că dacă eşti candidat la prezidenţiale uiţi instant legea cu care trebuie să lucrezi în fiecare zi”, a mai scris Boloş pe Facebook.

Acesta explică faptul că cel care cumpăraă ”nu este obligat să îşi achite datoriile înmainte, ci o poate face din banii obţinuţi din banii care face obiectul vîânzării”.

”Este o măsură de responsabilitate fiscală şi de respectare a legii, care protejează interesele publice ale tuturor celor care îşi plătesc corect taxele. Într-o democraţie funcţională, protejarea drepturilor individuale trebuie să fie echilibrată cu respectarea legii şi a responsabilităţilor faţă de comunitate. Invocarea dreptului la proprietate ca argument împotriva acestei măsuri reflectă o înţelegere limitată a principiilor de drept”, a mai transmis ministrul Finanţelor.

Marcel Boloș, despre CNP-ul fiscal

”Au tot răspândit ideea că „CNP-ul fiscal” pe care îl avem in vedere înseamnă că vrem să ştim tot ce-şi cumpără românii. Scrie clar în proiectul de act normativ că este o măsură OPŢIONALĂ (…) Nu ne interesează ce îşi cumpără oamenii, mereu ne-a interesat doar să restrângem pe cât posibil canalele prin care se face evaziune fiscală.

CNP-ul fiscal ne va ajuta să introducem un sistem prin care românii care cer bonul fiscal la anumite servicii şi magazine, precum coafor, service auto sau magazine de cartier (acolo unde este evaziune mare), să poată primi reduceri de taxe şi chiar şi sume de bani înapoi. Acestă măsură este în beneficiul oamenilor de afaceri. Pentru ca cei certaţi cu legea şi cei care fac evaziune fiscală să fie determinaţi de cumpărători să emită bonurile fiscale. Aceşti competitori neloiali sunt primii duşmani ai mediului de afaceri corect şi cinstit”, a mai scris Boloş.

Vezi și: TVA 2025. Marcel Boloș anunță ce se va întâmpla cu majorarea impozitelor și a TVA-ului

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult