Guvernul Ciolacu, conform Ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, trebuie să își asume responsabilitatea pentru alocarea banilor referente Noii Legi a Pensiilor, întrucât trebuie evitată o situație precum cea din anul 2019!
„Nu trebuie repetată greşeala din 2019 în perioada Guvernului Dăncilă în care se promiteau majorări de 40 la sută care nu se susţineau bugetar. Măcar PNL a majorat fix cu 40 la sută pensiile în ultimii trei ani pe baze corecte şi asta trebuie să se întâmple şi în 2024.”, a declarat Marcel Boloș, Ministrul Finanțelor, potrivit Ziarul Financiar.
Odată cu aceste declarații, Ministrului de Finanțe i-a fost atrasă atența de către un lider liberal.
„Vedeţi că încearcă să spună că nu am fi de acord cu majorarea pensiilor. Fals. Asta e o minciună grosolană, dar o propagă doar pentru că au pus miniştri slabi, în serie, la Ministerul Muncii.”, a declarat un lider liberal, conform sursei citate anterior.
Citește mai multe despre: Ministrul Marcel Boloş bagă spaima în români atunci când vine vorba despre 2025. „O să ducem dorul la Legea privind măsurile fiscal-bugetare”
Au fost discuții tensionate în Coaliție, Marcel Boloș precizând că este nevoie ca România să ia măsuri noi, altfel, impactul bugetar este „nesustenabil pentru statul român”, în special pentru că Ministrul Finanțelor este avizat proiectului Noii Legi a Pensiilor.
Majorarea medie a pensiei se dorește a fi de 40%, conform Ministrului Muncii, Simon Bucura-Oprescu și Premierului Ciolacu, începând cu luna septembrie a anului 2024. Ministrul de Finanțe a venit cu argumente pertinente, întrucâr, deși avizul Ministerului se arată a fi favorabil, situația bugetară reflectă o altă situație: aceasta nu poate acoperi majorările promise dacă nu sunt luate alte măsuri suplimentare.
„În situația în care după intrarea în vigoare a noii legi a pensiilor se constată din evoluția execuției bugetare o deteriorare a evoluției deficitului bugetar se va analiza posibilitatea eșalonării/aplicarea etapizată a creșterilor de pensii generate de recalcularea acestora.”, se arată în documentul trimis de ministerul de Finanțe către ministerul Muncii, potrivit Libertatea.
Pentru următorii ani, sunt menționate ținte de deficit estimate, însă niciuna nu se încadrează în plafonul de sub 3% din PIB.
2024 – 5.5% din PIB
2025 – 6.1% din PIB
2026 – 5.4% din PIB
2027 – 4.7% din PIB
Citește mai multe despre: Marcel Boloș dă de pământ cu primarii din România. „E nefiresc ca un pom de Crăciun să depășească 10.000 lei”