Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a vorbit zilele trecute despre posibilitatea ca românii care denunță fapte de evaziune să primească un procent din prejudiciul recuperat, iar acum Ministrul spune că o altă posibilitate ar fi, în contextul acestei măsuri de combatere a evaziunii fiscale, realizarea unei aplicații prin care cetățenii să verifice autenticitatea bonurilor fiscale care li se eliberează.
Marcel Boloș a exprimat că este dezamăgit în legătură cu faptul că propunerea sa cu privire la avertizorii de integritate privind evaziunea fiscală a fost interpretată în mod eronat, precum ar fi vorba de „delațiune și turnătorie”.
Ai putea fi interesat și de: Alegerea anului: cota unică de 16% fără excepții sau impozitarea progresivă. Marcel Boloș: „O problemă de perspectivă pentru politica fiscală”
„N-aș mai vrea să dau detalii despre mecanism, lăsați-mă să îl pot gândi, să nu-l pierdem că vedem deja în spațiul publicăs-a dus că este delațiune, că este…, tot felul de amuzamente pe această temă și este un instrument atât de prețios pentru țara noastră, să-l pierdem printre degete din înțelegerea greșită și ducerea în ridicol a unui lucru atât de serios.”, a declarat Marcel Boloș atunci când a explicat cum va funcționa sistemul, conform profit.ro.
Marcel Boloș a făcut mențiunea unei aplicații de mobil atunci când a fost întrebat dacă reclamațiile ar putea fi completate pe o pagină de internet.
”Sau o aplicație pe telefonul mobil în care chiar dumneavoastră să verificați autenticitatea unui bon fiscal. Ce ziceți de acest lucru? Ca și român, ați face acest lucru, ați verifica cu o aplicație pe telefonul mobil dacă un bon fiscal este autentic sau nu, care vi-i l-a eliberat pentru produsele pe care le consumați? Ați face acest lucru?”, a fost întrebarea pe care Boloș a adresat-o jurnaliștilor, conform sursei citate.
Premierul Marcel Ciolacu și Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, ar urma să depună în Parlament un proiect de lege ce are în vedere combaterea evaziunii fiscale și este redactat, la momentul actual, la Ministerul Finanțelor Publice.
„Este un model american și, dacă vreți, cu inspirație din modelul german, în care și-au pus în implementare mecanisme de avertizare a integrității fiscale anonime, în care statele au obținut mulți bani de pe urma acestor mecanisme.
Este exclus și o tâmpenie această chestiune cu delațiunea și turnătoria! Eu îl văd ca un sistem foarte serios, pentru ca cei care au astfel de informații. Spre exemplu, în Grecia sunt sisteme informatice prin care poți verifica dacă bonul tău fiscal este emis de o casă de marcat care este conectată la sistemul electronic național sau poți verifica dacă codul de bare al facturii este emis din sistemul electronic.
E-factura este un mecanism extraordinar care ajută statul și m-aș bucura să îl putem implementa pentru ca prin toate aceste măsuri să nu se creeze circuite paralele, prin care noi, deși implementăm măsura de e
Factură, totuși, în paralel, sunt circuite care evită sau prin intermediul cărora se evită sistemul de e-Factură, pentru ca apoi, odată cu aceasta, să nu se plătească impozitele și taxele datorate bugetului. Ce pot să vă spun clar: de la momentul la care avem e-Factura implementată și SAF-T-ul – sistemul informatic pentru situațiile financiare – operaționalizat, cu siguranță, în următorii ani, diminuarea fenomenului de evaziune fiscală se va vedea cu ochiul liber.”, a completat Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, conform bugetul.ro.
Ai putea fi interesat și de: Denunțarea evazioniștilor, recompensată cu o parte din valoarea fraudei. Ministrul Marcel Boloș a făcut anunțul