- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul german de Finanțe lansează un avertisment de primă mână. S-ar putea declanșa represalii devastatoare

26 Oct, 10:00 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a dat un avertisment că un război comercial între Statele Unite și Uniunea Europeană, sub o eventuală conducere Trump, ar putea atrage represalii. Lindner a spus că conflictele comerciale nu au câștigători.
Ministrul german de Finanțe lansează un avertisment de primă mână. S-ar putea declanșa represalii devastatoare

Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a avertizat că o eventuală alegere a lui Donald Trump în funcția de președinte al Statelor Unite ar putea declanșa un război comercial cu Uniunea Europeană, având ca urmare represalii, potrivit economedia.ro.

Te-ar mai putea interesa și: Atenție, clienți! Nu deschideți acest link! Băncile emit un avertisment de risc maxim pentru fondurile românilor

foto: ministrul german de Finanțe

Ministrul german de Finanțe lansează un avertisment de primă mână. S-ar putea declanșa represalii devastatoare

Ministrul a menționat că problema principală a SUA este cu China, nu cu Uniunea Europeană, și a avertizat că Europa nu ar trebui să devină o „victimă colaterală” în această dispută. În cazul în care Trump ar impune tarife de 10%-20% pe importuri, se estimează că PIB-ul Uniunii Europene și al Germaniei ar suferi scăderi semnificative. Comerțul reprezintă un pilon esențial al economiei germane, iar incertitudinile legate de tarife ar putea afecta grav Germania, mai ales în contextul în care SUA a devenit un partener comercial tot mai important, depășind recent China în volumele comerciale.

„Conflictele comerciale nu au niciodată câştigători, ci doar pierzători”, a declarat Lindner pentru Karen Tso de la CNBC, la reuniunea anuală a Fondului Monetar Internaţional din Washington, D.C.

Lindner a subliniat, de asemenea, că SUA și UE au implementat deja tarife mai mari pe bunurile importate din China, invocând practici comerciale neloiale, iar China a răspuns prin impunerea unor tarife mai mari pe produsele din UE. În acest context, Germania a exprimat îngrijorări legate de posibilele efecte negative asupra industriei auto naționale, care se confruntă deja cu dificultăți economice.

„În acest caz, ar trebui să avem eforturi diplomatice pentru a convinge pe oricine ar intra la Casa Albă că nu este în interesul Statelor Unite să aibă un conflict comercial cu Uniunea Europeană. Ar trebui să luăm în considerare represaliile,” a spus el.

Biroul de statistică german, Destatis, a raportat că importanța Statelor Unite ca partener comercial pentru Germania este în creștere. De la 2021, SUA a devenit al doilea cel mai important partener comercial pentru Germania, iar în prima jumătate a anului 2024, volumul comerțului exterior cu SUA a depășit cifra cu China. În 2023, aproximativ 9,9% din exporturile germane au fost destinate SUA.

Tensiunile comerciale între SUA și China, precum și între UE și China, s-au intensificat recent, cu ambele părți impunând tarife mai mari pentru bunurile importate din China, invocând practici comerciale neloiale. Ca răspuns, China a anunțat tarife temporare mai mari pentru importurile din UE, iar anchete privind practicile comerciale au fost demarate.

În urma votului UE pentru impunerea de tarife pe vehiculele electrice fabricate în China, ministrul german de Finanțe, Christian Lindner, a avertizat împotriva începutului unui război comercial. Germania a exprimat îngrijorări cu privire la impactul tarifelor asupra industriei auto naționale. De asemenea, Gita Gopinath, directorul general adjunct al FMI, a spus că escaladarea tensiunilor comerciale dintre SUA și China ar putea avea efecte negative pentru toate părțile implicate.

Te-ar mai putea interesa și: Atenție, turiști români! Greva din Grecia amenință vacanțele! MAE lansează un avertisment crucial!