Majoritatea deținuților din penitenciarele din țară sunt dispuși să lucreze. În Ploiești, sunt deja firme care îi angajează, potrivit Antena 3 CNN.
Este de menționat că firmele care angajează deținuți nu plătesc asigurări de sănătate, asigurări sociale sau fond de şomaj, iar paza şi hrana sunt asigurate de către cei de la penitenciar, conform sursei citate.
Te-ar putea interesa și: De necrezut! Deținuții din Penitenciarul Aiud care își continuă studiile primesc burse de merit
foto: locuri de muncă pentru deținuți
Încă din anul 2022, 40 de deţinuţi cu regim deschis de la Penitenciarul Ploieşti au posibilitatea de a munci în timpul sentinţei. Pe lângă salariu, aceștia au posibilitatea de a avea mai multe vizite, dar şi condiţii de cazare mai bune, stând într-un spaţiu special amenajat.
„În fiecare săptămână vorbesc acasă, sâmbăta sau duminica. Este foarte importantă având în vedere că de multe ori nu se poate veni in vizită”, spune un deținut.
Această acțiune contribuie la reintegrarea lor în societate și îi ajută, de asemenea, să înțeleagă mai bine bunele practici.
„Eu sunt la interior, mă ocup cu curtea, curățenia, măturat gazonul, spălătorie, bloc alimentar. Suntem respectați”, spune un alt deținut.
„Este un avantaj pentru noi, e vorba de acomodarea în societate”, mărturisește un alt deținut.
Deținuții, datorită faptului că lucrează, vor putea pleca, în momentul eliberării, cu o anumită sumă de bani, strânsă de la lună la lună din salariul pe care îl obțin.
„Din banii pe care îi primesc, 10% sunt introduși într-un fond pe care nu-l poate accesa decât la eliberare, astfel încât, în momentul în care pleacă din penitenciar să aibă un mic sprijin”, a declarat Valentin Matei, director Peniteciarul Ploiești.
Pentru fiecare oră de muncă lucrată, în funcție de turele de zi sau de noapte, un deținut câștigă între 23 și 30 de lei pe oră, iar în weekend 46 de lei.
Te-ar putea interesa și: Și deținuții primesc „salariu”. Venitul lunar pe care îl poate câștiga un român aflat în închisorile din România