Guvernul va lua o nouă decizie ce vizează toate magazinele din țară. Acestea vor fi obligate să preia manual ambalajele SGR în cazul în care automatele nu funcţionează şi să ofere la casă contravaloarea pet-urilor, conform declarațiilor făcute vineri de ministrul Mediului, Mircea Fechet. Acesta menționează că, în prezent, instituţia lucrează la o hotărâre de guvern în acest sens, conform Agerpres.
„Mie personal nu mi s-a întâmplat. Vă spun că eu folosesc sistemul garanţie returnare în fiecare weekend şi până acum fie am fost eu mai norocos, fie în judeţul Bacău lucrurile funcţionează mai bine decât în alte judeţe, dar deocamdată nu mi s-a întâmplat să constat ca vreunul dintre aparatele de preluare automată să nu funcţioneze.
Lucrăm deja la un proiect de hotărâre de guvern în care să specificăm foarte clar că, în măsura în care RVM-ul, aşa cum se numesc aceste aparate automate, nu funcţionează, magazinul respectiv este obligat să preia manual acele ambalaje.
Cu alta cuvinte, mergem, ne facem cumpărăturile sau nu neapărat, şi la casa de marcat lăsăm şi pet-urile goale şi primim 50 de bani cash sau ni se scade suma respectivă din valoarea cumpărăturilor. E un lucru pe care îl voi scrie în hotărârea de guvern ca să fie clar pentru toată lumea”, a declarat Mircea Fechet.
Ai mai putea fi interesat și de: Ministrul Mediului, despre Sistemul Garanţie Returnare: „Peste 18 milioane de ambalaje colectate în februerie. Sunt cifre record”
Întrebat despre situaţiile în care populaţia cumpără produse şi apoi lasă ambalajele la coşul de gunoi, fără să colecteze cantităţi mai mari, ministrul Mediului a spus că în marile oraşe din alte ţări, în care există sistem de garanţie – returnare, a constatat că în scurt timp după ce ambalajul este abandonat vine o altă persoană care are nevoie de garanţia respectivă şi valorifică ambalajul.
În altă ordine de idei, în ceea ce priveşte abandonarea ambalajelor în jurul marilor oraşe, Fechet a menţionat că îngroparea sau incendierea deşeurilor constituie o infracţiune. Problema nu ar ţine, totuși, de legislaţie, ci de modul în care aceasta este pusă în aplicare.
Ministrul Mediului a precizat că, dacă analizăm statisticile, în România nu ne putem lăuda cu multe dosare soluţionate. În acest sens, ministrul Mediului este de părere că o măsură mai eficientă decât sancţiunea penală dar şi faţă de cea contravenţională este măsura confiscării mijlocului de transport cu care se transportă ilegal deşeurile. El spune că măsura este eficientă dar e greu a aplicat pentru că instituţiile din domeniu au puţini angajaţi.
Diana Buzoianu, vicepreşedinta Comisiei pentru mediu şi echilibru ecologic din Camera Deputaţilor, a declarat că în momentul de față nu există mecanismele necesare prin care oamenii care poluează să plătească cu adevărat. Aceasta a spus că din interpelările făcute la Ministerul Public, la Ministerul Justiţiei, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, peste 90% din dosarele care privesc gestionarea deşeurilor ajung să fie clasate sau soluţionate cu renunţare la urmărirea penală. Diana Buzoianu a mai spus că din informaţiile primite de la Ministerul Public, în ultimii trei ani a existat un singur dosar pentru infracţiunea de arderi ilegale trimis în judecată.
Vezi mai multe știri: PSD cere plafonarea dobânzilor exorbitante la credite. Marcel Ciolacu: „S-a votat plafonarea acelor dobânzi, de genul 20.000 la sută, practicate de instituții financiare nebancare”