Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, 31 martie, la Antena 3 CNN, că va propune ca urșii care ajung în comunitate sau la o distanță suficient de mică de intravilanul localității cât să pună în pericol viața oamenilor, să fie împușcați. Asta, după ce șeful Salvamont Predeal a fost atacat de un urs.
Ministrul Mediului a spus că, în județul Prahova „nu s-au împușcat nici măcar urșii aferenți acelei cote mici”: „Anul trecut, deși ar fi trebuit să se împuște 16 urși, au împușcat doar 15. Și prima întrebare pe care o voi adresa autorităților județene din Prahova este tocmai aceasta: De ce nu i-au împușcat și pe aceia puțin așa cum erau ei anul acesta? Înțeleg că iar au cotă. N-au împușcat niciunul sau se pare că ar fi unul. Încă nu e confirmată informația dacă s-a împușcat vreun urs din cota respectivă”.
Fechet a făcut comparație între tragedia de la Predeal de duminică seara și cea din 9 iulie de anul trecut, care s-a petrecut pe munte, în Jepii mici, unde o tânără a fost sfâșiatp de urs.
„Tragedia de ieri s-a petrecut în mijlocul localității, în intravilanul localității Predeal și e adevărat că nici o lege nu poate garanta în pădure, pe munte, că un om nu va fi atacat de urs. Însă, eu cred că toată legislația pe care o avem în acest moment trebuie interpretată în sensul în care, în localități viața omului să nu fie pusă nicio secundă în pericol”,
a declarat Fechet.
Citeste si: Când vor primi pensionarii ajutorul de 400 lei pentru Paște
Potrivit ministrului, în 2024, din 464 de intervenții, doar 27 de urși au fost împușcați, iar restul au fost relocați sau alungați.
„Concluzia principală este aceea că relocarea și alungarea nu fac nimic altceva decât să mute problema într-o altă localitate, într-un alt județ sau într-un alt fond cinegetic. Ori eu cred că ursul atunci când ajunge în gospodăria omului, atunci când ajunge în intravilanul localității, atunci când ajunge să pună în pericol viața oamenilor, ursul trebuie împușcat. Nu există nicio altă modalitate prin care să îndepărtăm acel pericol, pentru că acel urs, odată ce s-a învățat să caute în gunoaie, să umble după mâncare, să interacționeze într-un fel cu oamenii sau să le omoare animalele în gospodărie, acel urs nu poate fi vreodată vindecat de acest comportament.
Ori cred că singura posibilitate în care putem gestiona aceste situații sunt legate de o intervenție mai concretă și nu știu să se fi inventat alt mod de a îndepărta pericolul decât împușcând acele exemplare care pun viața oamenilor”, a declarat ministrul.
Acesta a mai adăugat că, după tragedia de la Predeal, va propune o nouă modificare legislativă, în sensul în care urșii care ajung în comunitate sau cei care ajung la o distanță suficient de mică de intravilanul localității cât să pună în pericol viața oamenilor să fie împușcați.
„Nu există altă modalitate de a gestiona aceste situații decât împușcând acele exemplare care pot pune în pericol viața oamenilor”, a încheiat acesta.
Citeste si: Calendar creștin-ortodox. Când pică Rusaliile în 2025. Românii au parte de o minivacanță de 3 zile