Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a vorbit, recent, despre atacturile tot mai frecvente ale urșilor asupra populației și impactul acestora, dar și despre necesitatea unei reforme urgente la nivelul Regiei Naționale a Pădurilor. Totodată, ministrul a explicat ce măsuri ar putea fi implementate în viitor pentru a gestiona mai eficient aceste provocări și pentru a îmbunătăți politicile de mediu din România.
Ministrul Mediului a menționat că fenomenul defrișărilor ilegale a scăzut considerabil în România. Acesta a vorbit despre măsurile care au fost aplicate pentru a combate această problemă la nivelul țării. De asemenea, oficialul a menționat și planurile și proiectele care urmează să fie implementate la nivelul sistemului ReturRo.
Fechet a subliniat că fenomenul tăierilor ilegale este în scădere în ultimii ani. Motivul principal este faptul că au fost aplicate măsuri concrete pentru combaterea acestor practici.
„Avem aplicația mobilă Inspectorul Pădurii, prin care orice cetățean folosind telefonul poate să verifice dacă un transport de masă lemnoasă este legal sau nu. Mii de oameni verifică în fiecare zi și de câte ori depistează un transport ilegal de masă lemnoasă sună la 112.Sunt convins că progresul ar fi fost unul mult mai modest fără parteneriatul cu Google. Când am venit la minister, o problemă ținea de faptul că mulți încărcau în platforma electronică SUMAL fotografii falsificate. Fie făceau o poză la poză, fie foloseau o fotografie de mai multe ori. Atunci, am aflat că cea mai bună companie în identificarea de fotografii falsificate este Google.I-am sunat și le-am propus un proiect pilot prin care să verifice fotografiile respective folosind inteligența artificială. Prin softul inteligent, programul analiza în 0,4 secunde o fotografie.După câteva zile, ne-au dat o listă cu mii de posibile fapte contravenționale. Într-o lună, am încasat amenzi de sute de mii de lei. Nu acesta era scopul meu, ci de a-l face pe transportator să înțeleagă că, dacă mai face așa ceva va fi sancționat. Iar acest lucru s-a adeverit.Uitându-mă la imaginile satelitare, la suprafața fondului forestier național, la inventarul forestier național, cred că fenomenul tăierilor ilegale a scăzut semnificativ”,
a declarat ministrul pentru Capital.
Mai mult, România dispune de fonduri prin intermediul PNRR, iar potrivit lui Fechet, la acest moment, sunt contractate aproximativ 10.000 de hectare.
„Aceste suprafețe se află în afara fondului forestier. Sunt noi suprafețe împădurite pe terenuri degradate, de cele mai multe ori pășuni care nu mai pot fi folosite, pe terenuri agricole din categorii de folosință inferioară. M-aș fi bucurat să avem și mai multe hectare.
Este un apel deschis continuu, nu s-a oprit niciodată și a început odată cu PNRR-ul. Scopul nostru este de a împăduri până în iunie 2026 și mai avem 3 sezoane. Ținta este să împădurim 26.000 de hectare”, a mai spus el.
Jumătate din suprafețele contractate deja se află în „Sahara Olteniei”, așa cum o numește ministrul, unde în fiecare an se pierd aproape 1.000 de hectare de teren arabil din cauza fenomenului deșertificării.
„Este o zonă care are cea mai mare nevoie de împădurire. În primul rând, oprim acest fenomen extrem de pervers al schimbărilor climatice, respectiv deșertificarea. Oprim eroziunea solului și transformarea sa în sol neproductiv.
De asemenea, asigurăm front de lucru pentru comunitățile locale. Am fost acolo, am văzut sute de oameni la împădurit și urmează șase ani de servicii de îngrijire pentru păduri. Un lucru la fel de important despre care vorbim mai puțin este faptul că oamenii respectivi vor avea acces la lemn de foc”, a mai afirmat acesta.