Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, la Craiova, că Sistemul de Garanţie – Returnare (SGR) „merge aşa cum trebuie”. Confirm oficialului, se va atinge cifra de două miliarde de ambalaje reciclate în România.
„Rezultatele sunt pozitive. Dacă ne uităm la cifre, şi aşa cum s-a spus mai devreme, am depăşit 1,3 miliarde la sfârşitul lunii iulie, o să atingem în curând şi cel de-al doilea miliard, ceea ce înseamnă foarte mult pentru mediu, la fel cum înseamnă foarte mult şi pentru mediul de afaceri şi locurile de muncă. Faptul că astăzi ne aflăm aici, la Dolj deschidem cel de-al şaselea centru de sortare şi de numărare, e o dovadă în acest sens.
Doar echipamentele de aici au costat peste şase milioane de euro, 120 de locuri de muncă verzi, aşa cum le numim noi, oameni din localităţile învecinate, iar natura o vedem în fiecare zi mai curată. Fie că vorbim de păduri, fie că vorbim despre albiile cursurilor de apă, fie că vorbim despre marginea drumurilor din România, cu toţii vedem că ţara noastră e mai curată de la o zi la alta şi cred că asta ar putea să însemne faptul că Sistemul de Garanţie – Returnare merge aşa cum trebuie”, a spus ministrul.
Fechet a precizat însă că mai sunt şi lucruri care trebuie îmbunătăţite în ceea ce priveşte acest sistem, în special la punctele de colectare.
„Sunt de multe ori cozi nejustificat de mari la acele aparate de colectare, sunt magazine care astăzi, la opt luni distanţă de la lansarea Sistemului de Garanţie-Returnare, pur şi simplu refuză, deşi legea îi obliga, să preia ambalajele de la oameni. Din acest motiv, am rugat colegii din minister, de la Garda Naţională de Mediu, la fel cum am discutat şi cu colegii de la Agenţia Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, să identifice toate acele puncte de colectare care nu respectă legea pentru că e un efort comun.
Nu doar cetăţenii trebuie să participe, dar şi comercianţii şi producătorii. Până la urmă e un întreg ansamblu care nu funcţionează în lipsa participării unui actor din acest întreg ecosistem pe care îl numim noi atât de frumos hora reciclării”, a adăugat ministrul.
Mircea Fechet s-a aflat luni, la Craiova, la deschiderea celui de-al şaselea centru de numărare şi sortare RetuRO SGR din ţară.
„Ţinta acestui an este 65% (colectare – n.r.). În anul trei, adică în 2025, să ajungem la 90%. Până acum, suntem în traiectoria asumată, nu am niciun motiv de îngrijorare. Imaginaţi-vă de unde am pornit. Am pornit de la 13%! Asta era performanţa sistemului de colectare municipală. Acest 13% bălteşte de foarte multă vreme, acolo stăteam. Mai avem încă mult de lucrat, mai ales în ceea ce priveşte micile magazine de la ţară. Sunt unele magazine care astăzi refuză să plătească garanţia cetăţeanului, chiar dacă a perceput garanţia când omul a cumpărat apa, berea sau sucul.
Am dispus Gărzii Naţionale de Mediu să meargă mai ales acolo unde ştim că nu se colectează. Să meargă în micile magazine din sate şi dacă constată ceea ce suspectăm noi că se întâmplă – şi primesc zilnic zeci de mesaje, că merge omul cu PET-ul la magazin, iar magazinul spune că nu-l interesează şi nu vrea să respecte legea – dacă se confirmă astfel de situaţii magazinul să fie amendat de urgenţă pentru că e incorect. E ca şi cum ai merge să duci coşul de cumpărături înapoi la supermarket şi să vezi că nu-ţi poţi recupera cei 50 de bani.
Te deranjează, te enervează. Şi asta pune presiune şi pe RVM-uri (automate de preluare a ambalajelor – n.r.). Astăzi, românii, stau la 40 de grade afară, la coadă, şi uneori în faţa lor sunt oameni care vin cu sacii şi care n-au cum să nu te enerveze. Dar acei oameni vin cu sacii tocmai pentru că în micile magazine nu se face colectare, în mediul rural nu se face colectare, iar eu mă voi asigura în calitate de ministru că legea va fi respectată şi că cetăţenii vor fi trataţi cu respectul cuvenit”, a explicat Mircea Fechet.