Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, oferă informații esențiale pentru pensionarii care au reclamat pensii scăzute sau imposibilitatea de a obține documentele doveditoare, arată Realitatea. Iată soluția pentru pensionarii plimbați între instituții!
Potrivit ministrului, Legea 360/2023 recunoaște drepturile celor care au avut venituri nepermanente, în timp ce aceste venituri nu erau valorificate în vechea legislație.
„Articolul 34 aliniat 6 din Codul Muncii prevede în mod expres faptul că pentru angajatorii în activitate există obligativitatea că aceștia să le elibereze adeverințele pentru sporurile nepermanente, pentru veniturile nepermanente vechilor angajați. Este foarte important faptul că în legislația anterioară veniturile nepermanente nu erau valorificate.
Valorificarea veniturilor nepermanente începe acum, de la 1 septembrie, și o facem din oficiu timp de 6 luni până la 1 martie 2025 pentru documentele existente deja la dosarul fiecărui pensionar. Pe lângă aceasta, este important că pensionarii să știe că pot aduce oricând în continuare documentele care să ateste veniturile nepermanente.
Până în 2001 se valorifica la calculul pensiei datele deja existente în carnetele de muncă, ce pot fi completate cu adeverințele care cuprind sporurile nepermanente și după aprilie 2001 este important că pensionarii să știe că aceste venituri nepermanente sunt deja comunicate de angajator în declarația 112”, a spus ministrul Muncii.
Simona Bucura-Oprescu a explicat că pensionarii care doreau să își valorifice veniturile nepermanente mergeau la un avocat căruia îi dădeau un onorariu, până la această schimbare.
Citește și: Motivul pentru care unii pensionari au primit taloane cu pensii mai mici după recalculare. S-a aflat acum!
Motivul pentru care unii pensionari au primit taloane cu pensii mai mici după recalculare. S-a aflat acum!
„Vreau să va explic întreg tabloul: Până acum pensionarii care doreau să își valorifice veniturile nepermanente mergeau la un avocat căruia îi dădeau un onorariu, erau trimiși la arhive, unde achitau tarife neplafonate, ajungeau la instanța, ceea ce însemna alte costuri. Ăla instanța puteau să aibă sau să nu aibă câștig de cauza.
Practica instanțelor a fost neunitară, iar statistic vorbind, din păcate, pe vechea lege cea mai mare parte a pensionarilor au pierdut în contradictoriu cu casele de pensii”, a mai declarat ministrul Muncii.
Acum, prin nouă lege, Simona Bucura-Oprescu spune că se ține cont de toate veniturile pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale.
De data aceasta, pensionarii pot merge la angajator sau la arhive, apoi la Casa de Pensii dacă discutăm despre pensionari care trebuie să aducă documente doveditoare pentru perioade dinainte de 2001.
„Este foarte important că toți pensionarii să știe că în tot acest demers, principalul nostru obiectiv este să le recunoaștem contributivitatea și toate veniturile pentru care s-au acordat contribuții de asigurări sociale.
Rugămintea pe care o adresez unui pensionar într-o astfel de situație este să meargă la angajator, dacă a făcut acest lucru, să îi sesizeze pe cei de să inspecția muncii din județul în care este angajatorul sau în care dansul domiciliază, fiindcă colegii noștri de la inspecția muncii au dreptul legal de a verifica respectarea prevederilor Codului Muncii”, a mai declarat ministrul Muncii.
Vezi și: S-a majorat contribuția la Pilonul II de pensii. Se schimbă legea!