Simona Bucura Oprescu s-a întâlnit astăzi cu reprezentanți ai unor confederații sindicale și ai unor confederații patronale, precum și ai Ministerului Educației, Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și au Autorității Naționale de Calificare. Ministrul Muncii a anunțat o decizie care vizează veniturile românilor din toată țara, informează ziare.com.
După întâlnirea cu reprezentanți ai unor confederații sindicale și ai unor confederații patronale, precum și ai Ministerului Educației, Ministerului Investițiilor și Fondurilor Europene și au Autorității Naționale de Calificare, ministrul Muncii a transmis că, pentru ca românii să aibă venituri decente, este nevoie de reglementări clare, care să sprijine piața muncii.
Te-ar putea interesa și următorul subiect: Pensii 2023. Câți bani în cont trebuie să aibă un român care cotizează lunar la un fond de pensie privată Pilon II
Simona Bucura Oprescu este de părere că unul dintre aspectele importante de care trebuie să ținem cont se referă la standardele ocupaționale de formare profesională. Ministrul Muncii a menționat că va lucra în continuare cu reprezentanții pentru a stabili obiective, un calendar cât mai clar de dialog și resurse pentru a avea o piață a muncii cât mai competitivă.
„În urma discuţiilor aplicate de azi am agreat ca Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale şi Ministerul Educaţiei să emită un ordin comun prin care actualele standarde ocupaţionale să fie prelungite până la data de 31 decembrie 2024, în condiţiile în care acestea îşi încetau valabilitatea la 1 septembrie 2023, respectiv 1 ianuarie 2024, după caz.
Este nevoie de o soluţie imediată pentru prevenirea unei posibile crize pe piaţa formării continue de personal, iar pe termen lung este nevoie de revizuirea legislaţiei şi a unor standarde pentru ca sistemul să devină funcţional şi practic.
Vom continua să lucrăm împreună pentru a stabili obiective, un calendar clar de dialog şi resurse pentru a avea o piaţă a muncii cât mai competitivă şi mai adecvată cerinţelor actuale”, declară ministrul Muncii.
La sfârșitul lunii curente se va desfășura o întâlnire la Bruxelles, în care se va avea în vedere și majorarea pensiilor. Pensionarii se vor bucura de o mărire de câteva sute de lei, astfel, pensia minimă va înregistra o creștere de la 1.125 lei la 1.350 lei, începând de anul viitor. Se preconizează că punctul de pensie va crește de la 1.785 lei la 2.142 lei. Șeful Casei de Pensii a subliniat că majorarea veniturilor reprezintă o inițiativă menită să corecteze inechitățile din sistemul actual. Daniel Baciu a dorit să evidențieze că reforma recentă a acestor venituri nu va conduce la scăderea sumelor primite de pensionarii din România.
„Plecăm de la lege, de la 1 ianuarie, Guvernul nu va face rabat, la 1 ianuarie se cunoaște inflația pentru 2022, ori inflația comunicata de INS e de 13,8,%, dacă nu mă înșel. Aici, ar trebui sa se adauge ceva pentru majorarea salariului mediu, dar în 2022 a fost vorba de creștere negativă, deci nu mai poate aduce influentă.
În aceste condiții, tot ce poate identifica Guvernul mai mult 13,8%, e de salutat si apreciat efortul. Este posibil să se fii luat in discuție ca trebuie crescute pensiile mici, ca măsură de ajutorare socială. Daca vorbim de pensii pe contributivitate, nu poate avea loc discuție de indexare diferita fata de veniturile mari, pentru că nu este corect”, a explicat Doina Pârcălabu.
Citește și despre următorul subiect: Guvernul face o modificare importantă! Decizia de ultimă oră care vizează salariile românilor în septembrie 2023