Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, se află la final de mandat. Social democrata a declarat duminică, la ieşirea de la urne, că a a votat pentru cine poate să facă mai mult pentru ţară. Totodată, aceasta i-a îndemnat pe români să iasă la vot, în număr cât mai mare.
Simona Bucura Oprescu a votat, la primele ore ale dimineții, la o secție de vot din județul Argeș. Aceasta e venit însoțită de mai mulți reprezentanți ai partidului din care face parte.
„Am votat pentru cine poate să facă mai mult pentru ţară, pentru cine poate să facă mai mult pentru oameni, pentru a le proteja locurile de muncă şi veniturile. Doamne ajută să fie cu folos pentru România, astăzi, în Ziua Naţională şi în duminica sfântă!”, a spus Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, care a votat la o secţie din judeţul Argeş.
Valoarea Punctului de Referinţă (VPR), element esenţial în calculul pensiilor se va majora considerabil. Acest lucru se întâmplă începând cu 1 ianuarie 2025, VPR ajungând de la 81 de lei la 91 de lei, respectiv o creştere cu 12,1%. Mai mult, pensionarii care beneficiază de indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%, ceea ce înseamnă că indemnizaţia socială pentru pensionari va ajunge la 1.415 de lei în 2025.
„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflaţiei. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanţie fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creştere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar şi asigură predictibilitate. Contributivitatea şi stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă şi contribuţii egale şi pensiile vor fi egale”, declară ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura Oprescu.
Prin noua lege a pensiilor se stabilește oficial şi momentul în care se fac majorările şi introduce garanţia că pensiile vor creşte anual în luna ianuarie. În acest sens, valoarea punctului de referinţă în funcţie de care se calculează valoarea pensiei va creşte de la 81 de lei la aproximativ 91 de lei (12,1%).
Mai mult, pensionarii din România care primesc și indemnizaţie socială (pensia minimă garantată) vor avea o majorare de 10,4%. Așadar, acești români vor ajunge să primească venituri de 1.415 de lei în 2025.
La data intrării în vigoare a noii Legi a pensiilor, respectiv 1 septembrie 2024, valoarea punctului de referinţă era de 81 de lei. Conform informațiilor din cadrul articolului 84 din Legea 360/2023, începând cu anul următor intrării în vigoare a noii legi (1 ianuarie 2025), valoarea punctului de referinţă se majorează anual, la începutul fiecărui an, în luna ianuarie, cu rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori definitivi, cunoscuţi în anul curent pentru anul calendaristic anterior, comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.