- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Ministrul Muncii, detalii de ultimă oră despre salariul minim european. „Ne-am propus să fim undeva în jurul țintei de 50% din salariu mediu brut pe economie”

13 May, 09:59 • Bumbeneci Diana
Ministrul Muncii a oferit noi detalii despre salariul minim european. Simona Bucura Oprescu a explicat ce urmează pentru români.
Ministrul Muncii, detalii de ultimă oră despre salariul minim european. „Ne-am propus să fim undeva în jurul țintei de 50% din salariu mediu brut pe economie”

Ministrul Muncii

, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit, duminică seară, despre salariul minim european. Această formă de salarizare ar putea fi introdusă până la finele anului 2024.

Simona Bucura, despre salariul minim european

„Avem aici și două angajamente. Unul ține de transpunerea directivei 2041/2022, celălalt ține de îndeplinirea unui jalon PNRR. Venim cu salariul minim european, adică salariul minim garantat în plată, care să fie predictibil, previzibil, care să aibă ca țintă adecvarea veniturilor românilor, astfel încât puterea de cumpărare să crească și să fie adecvată, să ținem cont de distribuția salariilor și, nu în ultimul rând, de productivitate.

Să fie un mecanism predictibil care să ne ducă undeva în jurul a 50% din salariul mediu brut pe economie sau 60% din salariu median, dar noi ne-am propus să fim undeva în jurul țintei de 50% din salariu mediu brut pe economie”, a precizat ministrul Muncii, la Prima News.

Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, despre salariul minim european
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, despre salariul minim european

Salariul minim european

În prezent salariul minim brut din România este de 3.300 lei, iar Guvernul a aprobat un salariu minim de 3.700 de lei începând cu 1 iulie 2024.

Formula salariului minim european prevede ca salariul minim pe economie să se încadreze în cel puțin 50% din salariul mediu.

Aceasta va fi respectată, începând cu 1 iulie, ținând cont că câștigul salarial luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 este de 7.567 lei.

„În funcție de nivelul salariilor minime brute lunare aplicabile la 1 ianuarie 2024, exprimate în euro, statele membre ale UE în cauză pot fi clasificate în trei grupe diferite.

Grupa 1, cu un salariu minim național mai mare de 1.500 euro/lună. Această grupă include: Luxemburg, Irlanda, Țările de Jos, Germania, Belgia și Franța. Salariile lor minime naționale au variat de la 1.767 euro/lună în Franța la 2.571/lună în Luxemburg.

Grupa 2, cu un salariu minim național de la peste 1.000 euro/lună până la 1.500/lună, ce include Spania (1.323 euro/lună) și Slovenia (1.254 euro/lună).

Grupa 3, cu un salariu minim național egal sau mai mic de 1.000 euro/lună. Această grupă include: Cipru, Polonia, Portugalia, Malta, Lituania, Grecia, Croația, Estonia, Cehia, Slovacia, Letonia, Ungaria, România și Bulgaria. Salariile minime naționale au variat de la 477 euro/lună în Bulgaria la 1.000 euro/lună în Cipru.

În România, din 1 ianuarie 2024, valoare salariului minim brut este de 3.300 lei/lună, adică aproximativ 660 euro/lună, sub nivelul celui din Ungaria, de 710 euro/lună, respectiv ale celor din Cehia și Slovacia, de câte 750 euro/lună”, conform unui studiu recent Eurostat.

Ai mai putea citi și: Marcel Ciolacu dă vestea zilei cu privire la salariile românilor. „Avem acel grad de sărăcie, al doilea din Europa”

Urmărește Daily Business pe Google News
Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult