Ministrul Muncii a prezentat principalele direcții pe care s-au axat discuțiile cu Banca Mondială
„În contractul de asistenţă unul dintre paragrafe se referea la această recomandare a Băncii Mondiale asupra sistemului de pensii de la noi care are câteva linii extrem de importante aş spune eu. Bineînţeles că una din ele e să aibă un stagiu minim de cotizare strict în profesia espectivă, să nu se facă asimilări de stagii, să aibă o parte de contributivitate şi să nu fie nicio pensie mai mare decât salariul. S-a vorbit de venit. Se vorbeşte de salariul net, salariul brut nu îl încasăm în mână,” a declarat Budăi la Romania TV
În cee a ce privește subiectul pensiilor speciale, ministrul Muncii a declarat că se va lua în calcul salariul net şi a subliniat că introducerea pensiilor speciale ale primarilor ar însemna un efort bugetar de 0,1 la sută din PIB.
„Că vorbim de pensii militare, nu există o nuanţă, în raport, referitoare la MAI şi MApn, se referă la tot sistemul de pensii militare, vorbim de tot sistemul. Si la MApN se reţin contribuţii. Îndeplinim pe sistemul de pensii militare, jaloanele din PNRR, am avut discuţie şi cu Banca Mondială”, a declarat Budăi.
Oficialul de la Ministerul Muncii a explicat că efortul bugetar pentru pensiile speciale ale primarilor este unul foarte mic, fiind vorba despre zeci de mii de beneficiari.
”Nu are cum să fie câteva zeci de mii, când ne referim la primari. Vă spun clar c nu vorbim de zeci de mii, nu avem de unde. Efortul bugetar este de 0,1 la sută din PIB. La primari cred că va fi chiar mai puţin”, a subliniat Budăi
Despre pensiile contributive, Budăi a arătat că cea mai mare victorie a României a fost eliminarea din PNRR a procentului „inuman” de 9,4 la sută din PIB.
„Cea mai importantă victorie a României va fi eliminarea din PNRR a acelui procent inuman, aş putea să îi spun, la adresa cetăţenilor români de a fi condamnaţi la sărăcie în următorii 50 de ani şi este clar, din discuţiile avute până acum, avem toată susţinerea pentru scoaterea acestui procent din PNRR, să nu mai condamnăm cetăţenii români la sărăcie pentru următorii 50 de ani. În PNRR se spune să nu depăşească 9,4. Deci eu vorbesc de scoaterea acestui prag de sus,” a spus ministrul Muncii
Marius Budăi consideră că stabilirea unui astfel de prag a constituit o trădare a autorităților decidente față de cetățenii lor și că nici un alt stat membru UE nu a propus o asemenea „inepție”
„Ne putem duce cu o disciplină financiară, dar nu are niciun stat membru o asemenea trădare faţă de cetăţenii lui. Nu există, nu există în nicio legislaţie naţională a statelor membre. Această inepţie trebuie scoasă din PNRR. La media europeană e calculat doar din punct de vedere statistic, nu există o plafonare,” a punctat Budăi
Oficialul de la Ministerul Muncii a lansat un atac asupra celor care au negociat PNRR din partea României, pe care îi consideră responsabili de sărăcirea românilor
„La noi am spus, atâta am fost noi iubitori de cetăţenii români, cei care au scris atunci PNRR, cine au fost atunci, domnul Cîţu, doamna Turcan, domnul Ghinea, cine a mai fost pe acolo, atât i-a iubit pe cetăţenii români, că au spus că trebuie să fie săraci pe următorii 50 de ani”, a declarat Budăi.
Pensiile vor crește cu minimum 10% în anul 2023, a asigurat ministrul Marius Budăi. De asemenea, el s-a ferit să anunțe un procent exact, înainte de stabilirea bugetului pentru anul viitor.
„Eu nu voi face licitații de procente pe seama seniorilor României”, a mai precizat Marius Budăi.
Klaus Iohannis a anunțat de curând o majorare de 15% a pensiilor. Întrebat dacă a fost consultat pe marginea acestui subiect, ministrul „Pensiilor” a răspuns: „Pe mine, personal, nu”