- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mircea Fechet cere o regândire a pregătirii României pentru dezastre! „Trebuie să discutăm mai serios!”

16 Sep, 19:55 • Bugiu ⁠Ana Maria
Ministrul mediului, Mircea Fechet, cere regândirea pregătirii României pentru dezastre. Ministrul a dat declarația din comuna Corbu, județul Galați, unde au avut loc inundații.
Mircea Fechet cere o regândire a pregătirii României pentru dezastre! „Trebuie să discutăm mai serios!”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat că autoritățile trebuie să regândească modul de pregătire pentru dezastre. Fechet a dat declarația în timp ce evalua pagubele inundațiilor din comuna Corbu, din județul Galați, potrivit capital.ro.

„Comisiile de evaluare ale primăriilor merg din casă în casă şi verifică exact care este paguba fiecărei gospodării, însă va trebui să regândim întreg modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre”, a declarat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

Te-ar mai putea interesa și: Mircea Fechet, ministrul Mediului, este îngrijorat din cauza resurselor de apă. Anunțul care va liniști populația

foto: Mircea Fechet, Ministrul Mediului

Mircea Ferechet cere o regândire a pregătirii României pentru dezastre! „Trebuie să discutăm mai serios!”

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că se află în comuna Corbu, județul Galați, și se pregătește să se deplaseze în comuna Corod. El a menționat că, din fericire, ploaia s-a oprit, permițând retragerea apelor.

În prezent, Departamentul pentru Situații de Urgență, împreună cu Apele Române, autoritățile locale, voluntarii și persoanele afectate, lucrează la evacuarea apei și a mâlului din case și curți. Eforturile se concentrează pe asigurarea adăposturilor pentru locuitori, distribuirea de alimente și apă potabilă și evaluarea daunelor aduse fiecărei gospodării.

Deși comisiile de evaluare ale primăriilor continuă să verifice pagubele din case, Fechet a declarat că situația critică a fost depășită. Meteorologii au anulat toate avertizările de ploi pentru regiunile afectate, inclusiv pentru județele Galați și Vaslui, care au fost cele mai afectate.

De la ora 10:00 dimineața, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a ridicat toate codurile de avertizare, inclusiv Codul galben în Galați, indicând că nu mai sunt așteptate precipitații semnificative în zonele afectate.

Ministrul a verificat colaborarea primarilor cu Apele Române

Mircea Fechet a explicat necesitatea unei revizuiri fundamentale a modului în care România se pregătește pentru dezastre, având în vedere creșterea frecvenței și intensității fenomenelor meteo extreme. El a avertizat că, în viitor, vom experimenta o amplificare a evenimentelor extreme precum canicula, seceta și ploile abundente.

Chiar și în zonele unde s-au implementat măsuri riguroase, cum ar fi pregătirea cursurilor de apă pentru volume mari de apă, s-au înregistrat efecte negative semnificative din cauza precipitațiilor intense. Deși s-au făcut eforturi pentru a adapta infrastructura la nivelul inundațiilor din 2013, impactul actual al precipitațiilor a demonstrat că aceste măsuri nu sunt întotdeauna suficiente pentru a preveni daunele.

„Eu cred că trebuie să discutăm din ce în ce mai serios în viitor, respectiv despre faptul că incidenţa, frecvenţa, dar mai ales amploarea fenomenelor meteo extreme, indiferent dacă discutăm despre caniculă, despre secetă sau despre ploi abundente, va creşte în următorii ani.

Va trebui să regândim întreg modul în care ne pregătim pentru astfel de dezastre, pentru că am constatat că şi acolo unde noi ne consideram pregătiţi, adică totul era făcut ca la carte, toate cursurile de apă erau pregătite pentru a prelua un volum de apă comparabil cu cel de la inundaţiile din 2013, se pare că şi în acele locuri, din nefericire, am avut un impact semnificativ al acestor precipitaţii”, a menţionat demnitarul.

Şase persoane au murit în urma inundaţiilor din ultimele zile, iar sute de locuinţe au fost grav afectate de viiturile care au lovit judeţele Galaţi şi Vaslui.

Te-ar mai putea interesa și: Val de critici după ce prețurile au luat-o razna complet pe litoralul românesc. Ce soluții a propus Ministerul Mediului