- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Mircea Fechet, ministrul Mediului: În România se va fabrica o mașină electrică începând chiar din 2024

21 Mar, 23:04 • Adrian Popovici
Mircea Fechet, ministrul Mediului a anunțat recent că a fost informat că în România va fi produsă o mașină electrică, acest lucru urmând să se întâmple chiar din cursul acestui an.
Mircea Fechet, ministrul Mediului: În România se va fabrica o mașină electrică începând chiar din 2024

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat într-un interviu recent că se aștepta ca „odată scăzută subvenția să vedem o atenuare” în ceea ce privește programul Rabla Plus, pentru mașinile electrice. În plus, el a adăugat că se bucură că a văzut un interes crescut din partea persoanelor juridice și a autorităților publice localepentru program, conform Digi 24.

Mircea Fechet a mai adăugat și faptul că recent a primit „o mare veste”. Mai exact, oficialul a explicat faptul că a aflat că în România se va fabrica un autoturism electric, începând chiar din acest an.

„Era de așteptat ca odată scăzută subvenția să vedem o atenuare. Am văzut un interes mare pentru persoanele jurtidice și un interes formidabil pentru autoritățile publice locale. Ne bucură și ne face să regândim cumva aceste chestiuni, pentru că un buget epuizat în minute generează și mulți nemulțumiți, nu ăsta e rolul unui program cu finanațare din AFM. Dacă va fi un interes mai ridicat ne vom adapta din mers, vom lua de la persoane fizice și vom da la firme. În condițiile în care în acești 13 mii intră și alte eco-bonificații. E adevărat, pentru anumite modele și autoturisme cu mai multe eco-bonificații poate să ajungă finanțarea până la 13.000 de lei”, a explicat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Citește și: Românii au cumpărat tot mai multe mașini electrice. Cota lor de piața a ajuns la aproape 26%

Mircea Fechet, ministrul Mediului
Mircea Fechet, ministrul Mediului

Ce spune Mircea Fechet despre Programul Rabla?

După cum a explicat Mircea Fechet este încă prea devreme ca autoritățile să tragă o concluzie clară în ceea ce privește Programul Rabla. După cum a explicat acesta, după discuții cu toate părțile implicate va fi luată o decizie legată de redimensionarea programului.

„Cred că e prematur să trag concluzia, trebuie să așteptăm o perioadă suficientă de timp și e un dialog continuu cu importatorii sau dealerii, vom trage, bineînțeles, aceste condcluzii cât de curând pentru a putea redimensiona din mers acest program”, a adăugat Mircea Fechet .

Ministrul a vorbit și despre faptul că începând din 2024, în România, va începe producția unei mașini complet electrice. După cum a explicat acesta, cele mai vândute modee electrice din țara noastră erau produse în afara granițelor, în China sau SUA.

„Marea veste pe care am primit-o în această săptămână este că în România, în sfârșit, se va produce un autoturism electric. Acest lucru se va întâmpla anul acesta și e o mare veste pentru Ministerul Mediului, și pentru români în general, pentru că sufeream la acest capitol. Primele trei erau făcute fie în China, fie în SUA. Noi am tot vorbit despre modalități în care să finanțăm. E o mare diferneță dacă e făcută peste ocean sau în România, sau pe continent, pentru că există mecanism de prioritizare, se întâmplă în Franța și în alte țări, încă nu în România, pentru că așteptăm să vedem ce putem finanța.

Din 2035 nu se vor mai produce autoturisme noi cu combustie internă. Așa se va întâmpla, dând timpul înapoi vedem că avem 11 ani până în 2035. Eu nu cred că va mai dura până în 2035 pentru că îmi propun să se mute din bani de la Rabla Clasic la Rabla Plus. E firesc să se întâmple. Dacă am face un exercițiu matematic am putea să ne imaginăm că întregul buget de la Rabla Clasic ar fi atât de mic, că n-ar mai fi nevoie să discuți de această finanțare. E nevoie ca aceste sume să se regăsească în alte bugete. Degeaba ai mașină electrică, dacă n-ai unde să o încarci. Am stabilit încă de săptămâna viitoare să avem un grup de lucru și să stabilim direcția unde mergem în următorii cinci ani. E firesc, și pentru prima oară am invitat și instituții financiare”, a explicat Mircea Fechet.

Citește și: Chinezii de la BYD au ales o țară vecină României pentru o investiție de miliarde. Unde va fi construită prima lor fabrică de mașini electrice din Europa

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă la scurt timp de la publicare. Dezvăluirile fotografului Familiei Regale
Motivul pentru care felicitarea de Crăciun postată de Prinţul William şi Kate Middleton a fost ștearsă ...
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de patiserie de Crăciun
Cât costă un cozonac Dubai făcut de Gabriela Cristea. Cu cât vinde prezentatoarea TV produsele de ...
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat și el, prea devreme”
Doliu în lumea muzicii! Trupa Proconsul trece prin momente grele. „Vălică al nostru a plecat ...
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Cum l-a poreclit presa din Italia pe Dan Șucu după ce a devenit acționar majoritar la Genoa
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu se aștepta la un asemenea răspuns
Ce are de gând să facă Aura Șova cu cei 100.000 de euro câștigați la Vocea României. Nimeni nu ...
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Ce mașină va putea trece prima prin intersecție? Testul care dă dureri de cap multor soferi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
Banca din România care dispare din februarie. Ce se întâmplă cu banii clienților din conturi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
De ce să nu ridici niciodată o bancnotă găsită pe parbriz. Noua metodă folosită de hoţi
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare la centrale
Ce reprezintă zgomotele produse de centrala termică. Cea mai frecventă problemă tehnică ce apare ...
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. Apoi anunțăm propunerea de premier”
Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD: „Duminică sunt consultările de la Cotroceni. ...
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție de câte ore ai într-o lună”
Cât câștigă un român în Germania. Muncește la o fermă 310 ore pe lună: „Diferă în funcție ...
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai găseşti doar bieţi pensionari, tineret nu mai vezi”
Deficit major de zilieri în România. Ziua de lucru se plăteşte chiar şi cu 500 de lei: „Mai ...
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. „Drumul morții”, pe care se petrec cele mai multe accidente, va fi înlocuit
Se dă startul licitației pentru construirea Drumului Expres care va lega două mari orașe ale României. ...
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de validare, iar deputaţii vor depune jurământul
A doua şedinţă a Camerei Deputaţilor în structura nou aleasă. Se validează Raportul Comisiei de ...
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci
Se schimbă legea în această ţară. Care persoane nu vor mai fi taxate suplimentar de bănci