Miercuri, 17 ianuarie 2024, în cadrul reuniunii Comitetului Militar al NATO, Mircea Geoană a vorbit despre strategia Alianţei Nord-Atlantice pe fondul conflictelor armate izbucnite în ultimii ani. El a explicat şi care este strategia adoptată de statele membre NATO pentru a preveni eventualele ameninţări ce ar putea veni din partea Rusiei sau a altor regimuri autoritare.
În contextul continuării conflictului din Ucraina, dar şi a instabilităţii tot mai accentuate din ultimii ani, ţările membre NATO şi-au întărit tot mai mult forţa militară. Astfel se încearcă apărarea valorilor europene în faţa ameninţărilor venite din partea Rusiei sau a altor regimuri politice autoritare.
Conflictele militare izbucnite în ultimii ani în Europa au creat multă tensiune în rândul statelor membre NATO. În aceste condiţii, strategia adoptată de către Alianţa Nord-Atlantică a fost una foarte clară. Mai exact, forţa militară a devenit o prioritate, în prezent atingând apogeul de după terminarea Războiului Rece.
Miercuri, 17 ianuarie 2024, în cadrul reuniunii Comitetului Militar al NATO, Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Alianței Nord-Atlantice, a explicat clar care este strategia adoptată de Alianţă.
Ai mai putea citi și: O bancă din România transformă cardurile expirate în țevi din plastic: 1 milion de carduri pot fi reciclate anual
„În prezent, ne confruntăm cu multe provocări serioase. Război, terorism, instabilitate. Regimuri autoritare care ne amenință valorile. Avem nevoie de un NATO puternic mai mult ca oricând. Și un NATO puternic este ce avem în prezent. În ultimul deceniu, Alianța noastră a trecut prin cea mai mare transformare a sa de la sfârșitul Războiului Rece”, a declarat Mircea Geoană în cadrul reuniunii Comitetului Militar al NATO.
La ora actuală, NATO dispune de un număr mai mare de militari aflați în stare de alertă. Totodată, Alianța Nord-Atlantică are capacități militare mai mari și sisteme de comandă și control mai eficiente. Totuşi, Mircea Geoană a subliniat că strategia de întărire a forţei militare a NATO va continua. Mai exact, se va pune accent în special pe consolidarea forţei de apărare antiaeriană şi antirachetă.
„La summitul NATO de anul trecut de la Vilnius, liderii alianței au convenit asupra țintei de 2% din PIB pentru cheltuielile pentru apărare. La summitul din acest an de la Washington D.C, vom merge mai departe. Vom face tot ceea ce e necesar pentru a asigura securitatea popoarelor și națiunilor noastre și da, a sistemului internațional bazat pe reguli. Vom întări apărarea noastră colectivă, în special apărarea antiaeriană și antirachetă. Vom mări sprijinul acordat Ucrainei”, a spus secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană.
Ai mai putea citi: Program inedit pentru posesorii de card din România. Cum poți primi 10% din bani înapoi la plata taxelor, impozitelor și facturilor